Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

A sport a közös nyelv

Újbuda   |   2018, március 1 - 14:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több testvérváros képviselőjét fogadta Hoffmann Tamás polgármester abból a célból, hogy megosszák egymással a Sports4citizens, azaz a Sport a kerületiekért projekt eddigi eredményeit. A XI. kerületben tavaly januárban indult és idén nyáron záruló uniós támogatású programban 5 helyszínen valósultak meg a Válassz Sportot és a Városrészek közötti futás eseményei.

A Sports4citizens projekt egyik legnagyobb kerületi rendezvénye 2017-ben a Válassz Sportot Újbudán! volt, amelyet szeptemberben tartottak a Kopaszi-gáton. Ezen sportegyesületek, azok tagjai és olimpiai bajnokok népszerűsítették a rendszeres mozgást és a versenyszerű sportolást a fiatalok körében. A programból a kerület idősei sem maradtak ki, a 60 év felettieknek is rendeztek városrészek közötti futást és idősolimpiát. Az események után egy összefoglaló készült a résztvevők visszajelzései alapján. Ez a tapasztalatcsere volt az egyik pillére annak a partneri találkozónak, amelyen a projektben résztvevő testvérvárosok képviselői is elmondták benyomásaikat. Tanulság, hogy a sport közös nyelv - mondta Hoffmann Tamás. A polgármester beszélt a delegáltaknak a korábbi években, a kormány által lehetővé tett TAO-támogatás sikereiről is, amelynek köszönhetően Magyarországon új létesítmények épültek, meglévőket újítottak fel és több sportegyesületet is támogattak.

A projekt koordinátora, a prágai delegáció vezetője szerint a többi résztvevő testvérváros, azaz Trogir, Pozsony-Petrzalka és Belgrád-Savski Venac városrészek képviselői is sikersztorikról számoltak be. A városi emberek sportolási és mozgási lehetőségei mindenhol bővültek a közös programoknak köszönhetően. Prága 5-ik kerületében több tízezren vettek részt az egyik ilyen rendezvényen – mondta Eva Šauerová, a Sports4citizens projekt prágai vezetője. Hozzátette: A program egyik legnagyobb sikere a tapasztalatcsere volt, de érdekes volt az Újbuda sporteseményeiről szóló beszámoló is, amelyhez hasonlókat szerveztek a többi testvérvárosban is. Mindenki hasonló módon népszerűsítette a rendszeres mozgást. A másik nagy sikerélményünk a lakók visszajelzése volt – mondta.
A projekt az Európai uniós Erasmus Plusz program keretén belül valósul meg.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.