Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

A Rákóczi híd pilléreit is megfestették a Színes Város Fesztivál művészei

Újbuda   |   2016, október 14 - 13:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Borbás Márton és Nyeste Lehel kidíszítette a Kopaszi-gát budai bejáratánál a Rákóczi híd egy-egy pillérét. Akciójukat a Színes Város Budapest Fesztivál keretében végezték.

A Színes Város Budapest Fesztivál falfestő akciója korábban is érintette a kerületet, tavaly a BAH csomópont pilléreit dekorálták ki a XI. és XII. kerület határánál. A városszínesítő fesztivál idei programjában is születtek várost szépítő és színesítő munkák, ezek közé tartozik a Rákóczi híd pilléreinek megfestése. A város és a víz tematika jegyét viselő alkotások nyolc nap alatt készültek el a Kopaszi-gát budai bejáratánál. Alkotójuk Borbás Márton és Nyeste Lehel. Borbás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tervezőgrafikus hallgatója mesterszakon, mellette szabadúszóként dolgozik. Többféle illusztrációs irányvonalat, stílust követ, illetve épít be munkásságába. Most elkészült falfestménye egy dinamikus kompozíció, amely a város szövetének összetartozását, és folytonos mozgását kívánja megjeleníteni.
Nyeste Lehel graffitiművész szintén a város és víz tematikát dolgozta fel a képregény és a karikatúra formavilágából táplálkozó grafikáján. A kép központi karaktere egy szimbolikus alak, amely összeköti a folyó két partját, amelyeken játékos, elnagyolt formákkal jelenik meg Buda, illetve Pest egy-egy jellegzetes épülete, pontja.
Az egy hónapon át tartó idei Színes Város Budapest Fesztivál keretében eddig került már falfestmény a Semmelweis Egyetem parkolójának, valamint a Sas utca és az Arany János utca kereszteződésében lévő parkoló falára, továbbá a Nagydiófa utca egyik tűzfalára és az Erzsébet híd budai pilléreire is.

A Színes Város Csoport Magyarország első tűzfal- és köztérszínesítő szervezete. Az eredetileg Színes Város Projekt nevű kezdeményezés Vásárhelyi Győző (Victor Vasarely) 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Eddig 15 ezer négyzetméter falfelület színesítettek meg, de a mozgalom hatására mostanra 20 ezernél is több azon felületek száma, amelyek kezdeményezésük nyomán kiszínesedtek – olvasható weboldalukon.

Színes Város Csoport weboldala szerint a kiválasztott területek kiemelten reprezentálják a kifejtett problémákat. „A város egy-egy elhanyagolt, nagy gyalogosforgalmú ütőerét keressük meg. Ilyen tereket kívánunk kiszínezni, kortárs, funkcionális művekkel a helyi közösség számára kedvesebbé, szebbé tenni… A projekt eredményeképpen létrejövő alkotások művészetet és színt vittek a városlakók életébe. A művészet funkcionális lehetőségei jelennek meg az alkotásokon keresztül, így közvetlen kapcsolatot építünk az egyszerű városlakó és a művészek között” – állítják. Hosszú távú céljuk, hogy alkotásaik révén élhetőbbé, színesebbé tegyék a városokat, a városképet érintő döntéshozatalt pedig civilebb legyen.

Brit művész festett a BAH-csomópontnál

A Nagy-Britanniából érkezett Luke Embden festett a BAH-csomópont egyik pillérére, valamint a Dob utca egyik tűzfalára a Színes Város Budapest Fesztivál keretében. A brit művész 2015 őszén már járt a fővárosban a tavalyi fesztivál vendégeként és akkori ígéretének eleget téve idén ismét visszatért Budapestre, hogy egy hét leforgása alatt fessen meg két különböző helyszínt. A BAH-csomópontnál folytatta a tavaly elkezdett pop-art stílusú budapesti képkockákat, újabb élénk színekkel és az ügyesen építkező formákkal gazdagítva a pilléreket. A művész a Dob utca 40. alatt is készített egy falfestményt, egy hatalmas piros szívet "Love Thy Neighbour" felirattal. (MTI)

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.