Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

A Próféta Galériában hirdetik ki az '56-os emlékmű-pályázat eredményét

Újbuda   |   2015, október 21 - 13:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csütörtökön - kiállítás megnyitón - hirdetik ki az '56-os emlékmű-pályázaton legjobbnak tartott pályaműveket a Póféta Galériában. Újbuda Önkormányzata 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi eseményeinek 60. évfordulójára hirdetett nyílt pályázatára 35 pályamű érkezett, ezek közül választott a zsűri négyet, köztük az abszolút győztest is, amelyet érdemesnek talált a díjazásra.

A Próféta Galériában október 22-én tekinthetők meg először azok a pályaművek, amelyek az önkormányzat ’56-os emlékmű-pályázatára érkeztek. Az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő ünnepségsorozat 17 órakor kezdődő nyilvános tárlata ismerteti mind a 35 pályaművet, köztük a legjobbakat, illetve a megvalósítás jogát elnyerőt is. Ez utóbbi jövőre 20 millió forintból készülhet el.

A négy legjobbnak ítélt pályamű jutalomban részesül: a díjak összértéke bruttó 3 millió forint, a legmagasabb 900 ezer, a legalacsonyabb bruttó 400 ezer forint. A megnyitót követően hét napon a közönség kiválaszthatja a közönségdíjas alkotást, amely ugyancsak pénzjutalomban részesül.

A négy legjobb pályamű leírása:

A természeti hatásokat a kollektív magatartással állítja párhuzamba Balázs Marcell és Pelle Zita tervezete. Ez alapján az alkotás a zivatarban tető alá menekülő, esernyőt bontó, tócsákat kerülgető embereket jelképezi, akik a viharban egyformán reagálnak életkortól, élethelyzettől függetlenül. A szobor a sors- és bajtársiasságot is ábrázolja. A körtéren található Gomba talapzatát speciális anyaggal burkolt betongyűrűn a szabadságharcban aktívan szerepet vállaló Örkény István Galambok című szövegéből vett idézet esővíz hatására válna láthatóvá.

Az emlékezés folyamatosságára hívja fel a figyelmet az M3 Építész Műterem (Falvai Balázs, Gyárfás Noémi, Nagy Márton, Riczu Csaba, Török Dávid, Vágner Krisztián) tervpályázata. A Gombát körbeölelő kockakővel burkolt vékony sáv adná az emlékmű kiindulási alapját. A felavatás napjára ezeket a kődarabokat egy 25 mm átmérőjű furattal kell ellátni, amelyek az ünnepség napján egy-egy acél tüskével egészülnének ki. A pálcákat az előre elküldött felhívások alapján regisztrált résztvevők helyeznék el, általuk javasolt, a forradalomhoz fűződő, személyes gravírozott üzenettel.

A 6D csoport (Győri Blanka, Hardi Ágnes, Hitter Magdolna, Horváth Csilla, Lipták Ágnes, Kiss Rita, Koller Margit) és Bíró József Márton, valamint Badik-Szabó Dániel újbudai lakosok által adományozott, az 1956-os forradalomhoz fűződő személyes tárgyaival töltene fel egy, a körtér talapzatáról megvilágított üvegkalitkát, amely maga az emlékmű. Az „emlékdoboz” egyúttal lehetőséget jelent a közösségi, valamint az interaktív művészeti és kulturális élmény megszerzésére.

A Móricz Zsigmond körtéren érződik a forradalom és az utána következő rendszer lenyomata – olvasható Kőhalmy Nóra és Kőmíves Szabolcs tervpályázatában. Ezért az új emlékmű a térhez kapcsolódó sétáló utcában foglalhat majd helyet. A téglatest formájú alkotás felülről tölcsérszerűen mélyed be, így szabadsághiányt szimbolizáló, negatív teret képez, mely több kisebb elemből áll össze. Az egyes alkotórészek az ‘56-ra igent mondó emberek, valamint az 53 újbudai áldozat előtt tiszteleg. A szobor anyaga fénytelen műgyantával kevert vízálló öntött földbeton.

A zsűri: Hoffmann Tamás polgármester, Tihanyi Dominika tájépítész, Sass Valéria és Madarassy István szobrászok, Nagy Tamás és Szabó Levente építészek, Szegedy-Maszák Zoltán intermédia-művész, Takács Viktor kerületi főépítész és Büki László városgazdálkodási igazgató.

Újbuda