Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

A polgármestert is kitüntették a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

Újbuda   |   2017, május 19 - 12:16Nyomtatóbarát változatSend by email

A honvédelem szolgálatában álló katonákat és közalkalmazottak tünettek ki a Petőfi Laktanyában a honvédelem napja alkalmából. Újbuda polgármestere is elismerésben részesült kiemelkedő munkájáért.

Katonákat és közalkalmazottak tüntettek ki a Magyar Honvédelem Napja alkalmából a Petőfi Laktanyában. Hoffmann Tamás polgármester a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokának javaslatára kapott kitüntető ajándékot, beosztásában huzamosabb ideig végzett kiemelkedő munkájáért.

Az állománygyűléssel hagyományosan összekötött rendezvény a csapatzászlók fogadásával kezdődött, miközben a katonazenekar a Rákóczi-indulót fújta. Utána a Himnusz, majd Kovács Zoltán százados ünnepi beszéde követett. A hazaszeretet mellett arról beszélt, hogy a honvédelem napján nem csak a katonaság, hanem az egész nemzet előtt tisztelegnek. - Ahogy ugyanis a katonák a hazát, a családok otthonaikat védik - mondta. Ezt követően kitüntetéseket adtak át a legrégebben és leginkább kiemelkedően szolgáló katonáknak, valamint a honvédelem közalkalmazottainak. Az ünnepély a Szózattal végződött.

Az '50-es évektől 1991-ig szeptember 29. volt a Fegyveres Erők, illetve a Magyar Honvédség Napja. A magyar kormány 1992-ben döntött arról, hogy május 21. legyen a Magyar Honvédelem Napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza Budát a Görgey Artúr tábornok által vezetett magyar honvédsereg Heinrich Hentzi osztrák császári tábornok csapatától.

T. K.