Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 21. szerda, Eleonóra

A nemzetpolitika szolgálatában

Újbuda   |   2017, december 19 - 11:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Családról, erdélyi utakról és oxfordi tanulmányokról is mesélt Németh Zsolt a Fonóban. A parlament külügyi bizottságának elnökét Csernus László önkormányzati képviselő látta vendégül.

Kedvenc erdélyi városa Székelyudvarhely, a mákos és diós bejglit egyaránt szívesen kóstolja, a legkedvesebb politikusa Antall József és szereti Marlene Dietrich dalait. Többek közt erről is mesélt Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a parlament külügyi bizottságának elnöke azon a pódiumbeszélgetésen, amelyen Csernus László önkormányzati képviselő meghívására vett részt a Fonó Budai Zeneházban. A vendég azt is szívesen idézte fel, hogy egy felvidéki úton ismerte meg későbbi feleségét, aki Orbán Viktor miniszterelnök szavait tolmácsolta a találkozó résztvevőinek.

Németh Zsolt elmondta: a kormányfőhöz a nyolcvanas évek közepe óta fűzi szívélyes viszony, így ő is jelen volt, amikor 1988. március 30-án megalakult a Fiatal Demokraták Szövetsége. – A Fideszt harminchét ifjú értelmiségi hívta életre a Bibó István Szakkollégiumban – emlékezett vissza az országgyűlési képviselő, akinek a tagsági könyvében a 2-es sorszám szerepel.

A későbbiekről szólva Németh Zsolt beszámolt oxfordi tanulmányairól, amelyek jóvoltából új szemszögből tekinthetett Magyarországra, a magyar társadalomra, gazdaságra, politikára és kultúrára. Erdély szeretete pedig gyermekkora óta elkíséri, és azóta is múlhatatlan lelkesedéssel járja az ottani tájakat. Megemlékezett református lelkész édesapjáról, akit az 1956-os forradalom után Tökölre internáltak, később azonban ő hozta létre az Erdélyi Gyülekezetet.

Aktuálpolitikai kérdésekre válaszolva kiemelte: a kormány érdeme a határon túli oktatási rendszer reformja, és az is, hogy 17 milliárd forint értékben sikerült ottani iskolákat, óvodákat felújítani. Létrehozták Kolozsváron a Sapientia Egyetemet, amelynek éves fenntartási költsége kétmilliárd forint körül alakul. A határon túli kisebbségek kapcsán felhívta a figyelmet egy európai méreteket öltő kezdeményezésre is. Európa negyvenhét államában hozzávetőleg 340 történelmi kisebbség él, lélekszámuk meghaladja a százmilliót. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) tagjai megkezdték az európai polgári kezdeményezés előkészítését.

– A projekt az utóbbi évtizedek legfontosabb európai kisebbségi összefogásának eredménye – hangsúlyozta a képviselő –, alapja pedig a polgári érdekérvényesítésnek az Európai Unió Lisszaboni Szerződésében megfogalmazott jogi eszköze. Egy éven belül egymillió aláírást készülnek összegyűjteni, így az Európai Uniónak aktívan be kell kapcsolódnia az európai kisebbségek részvételének javításába, illetve a regionális vagy kisebbségi nyelvekről szóló párbeszédbe – tette hozzá Németh Zsolt.

Újbuda