Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

A nagyszülők világnapjára emlékezett a miniszter

Újbuda   |   2017, szeptember 6 - 10:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember első vasárnapján ünnepeljük a nagyszülők világnapját. A jeles esemény alkalmából tartott sajtótájékoztatót Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője augusztus 29-én.

"Az elődeink tisztelete legalább olyan kötelességünk, mint utódaink nevelése. A felmenőinktől kaptuk meg a biztonságtudatunkat, a család és a haza fogalmát. Nélkülük nem lenne anyanyelvünk, civilizációnk, sőt mi magunk sem lennénk. Ezért tartom fontosnak, hogy legyen egy nap, amely az idősebb generációról, a nagyszülőkről szól" - fogalmazott Simicskó István honvédelmi miniszter. Hozzátette: az idősebbek tisztelete nemcsak etikai kérdés, hanem anyagi is, ezért a kormány a következő évben 287 milliárd forinttal többet fog költeni nyugdíj-, családi és szociális területre. Újságírói kérdésre, amely szerint hogyan értékeli Vona Gábor magyar nyugdíjasokra tett kijelentését, miszerint a „szemeikben gyűlölet lobog” és a "szájukból a szennyvíz folyik" a miniszter azt válaszolta, hogy soha nem szabad gyűlöletet kelteni, ennél sokkal fontosabb, hogy tiszteletünket és megbecsülésünket fejezzük ki az idősebb korosztály iránt.

A nagyszülők nélkül nem születne ennyi gyermek, egyebek közt az ő áldozatos munkájuknak köszönhetően javul a termékenységi ráta – mondta Tuzson Bence. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Fiatal Családosok Egyesülete (FICSAK) által a nagyszülők világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón hozzátette: az elmúlt években javult a születési ráta, lassan eléri az 1,5 százalékot. Ezért is érdemes olyan reformokra koncentrálni, mint a nők 40 évi munkaviszony utáni nyugdíjazási lehetősége, a nyugdíjak reálértéken tartása. A kormány ezzel is támogatja azt, hogy a nagyszülők gyermekeiknek, unokáiknak segíthessenek. A generációk egyre távolodnak egymástól, ritkán látni olyan családot, ahol a nagyszülők az unokákkal együtt élnek. A család- és idősbarát kormányzati politika elősegítheti e folyamat megállítását.


Király Nóra alpolgármester, a FICSAK alapítója saját példáján keresztül méltatta a nagyszülők tevékenységét. Elmondta, szülei nélkül nem lehetne egyszerre jó anya és alpolgármester. Az újbudai önkormányzat a 60+-os programokon keresztül is segíti az idősebb emberek aktív életformáját, hozzájárulva ezzel, hogy frissek és fittek maradjanak, egészségük és jó hangulatuk megőrzésével kivehessék részüket a családi életben.


Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok, gyakorló nagymama elmondta: későn lett nagyszülő, így 73 évesen azonban többek között az unokák tartják frissen, még ha néha elfárad is. Mindennél fontosabb azonban, hogy a gyerekek és a nagyszülők is szép emlékeket őrizhessenek meg az előző generációk mindennapjairól. Ezért is érdemes minden „jópofa, gyerekszájból elhangzó vicces mondatot felírni.”


A Pagony Könyvesboltban tartott eseményen Tuzson Bence virágcsokorral köszöntötte Monspart Saroltát, amivel jelképesen minden nagyszülő előtt tisztelgett.