Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

A mostani vasárnap már pihenőnap lesz a boltosoknak

Újbuda   |   2015, március 20 - 12:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

A mostani lesz az első olyan vasárnap, amikor ténylegesen a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály miatt lesznek zárva az üzletek. Múlt vasárnap Nemzeti Ünnep miatt nem tartottak nyitva a boltok. A korlátozás közlekedési változásokat is okoz.

Az Allee Bevásárlóközpont üzletei a hét első hat napján 10:00 és 22:00 között látogathatók, de a mozi, az éttermek, kávézók és a fitnesz-komplexum vasárnaponként nyitva tartanak. A korábbi, vasárnapi 20 százalékos kedvezményes akciót áprilistól Allee Keddekre cserélik, a kedvezményes kuponokat az akciós keddi napokon fogadják el áprilistól.

Változik a parkolás rendje is, hétfőtől csütörtökig este 7 és 10 óra között díjmentesen lehet parkolni az épület mélygarázsában, továbbá megmaradnak az eddigi ingyenességi feltételek is. 1 órán belüli parkolás esetén, 25.000 Ft vásárlás felett, valamint vasárnap továbbra sem kell díjat fizetni a parkolásért.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény értelmében, az Auchan Magyarország Kft. mind a 19 áruháza zárva tart vasárnaponként, kivéve a karácsonyt megelőző négy vasárnap és áruházanként, az év során, egy szabadon választott vasárnap. A 16 áruház mellett működő önkiszolgáló töltőállomások zavartalanul, a megszokott vasárnapi nyitva tartás szerint üzemelnek - írja közleményében az társaság.

Az oszággyűlés a héten elfogadott rendelete szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály hatálya azokra az üzletekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet. Az üzletek kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva tartanak.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a kormányrendelet szabályozza azt az eljárást, ha valaki mentességet akar kérni a vasárnapi zárva tartás tilalma alól, például azt, milyen rendben fordulhat az önkormányzat jegyzőjéhez. Ugyanakkor a kormányrendelet kimondja, hogy az elfogadott eljárási rend alapján kizárólag akkor lehet majd egyszer, a későbbiekben az önkormányzathoz fordulni mentességért, ha ennek feltételeit egy újabb döntéssel meghatározza - hangsúlyozza az OKSZ. 

Vasárnaponként a Budapesti Közlekedési Központ buszjáratai is kihagyják a zárva tartó bevásárlóközpontokhoz tartozó megállókat. Közleményük szerint a 38-as, a 38A, a 138-as, a 140B, a 204-es, a 218-as és a 238-as autóbuszokon vasárnaponként a jelenlegi ünnepnapi közlekedési rend lesz érvényben. Szintén az áruházak vasárnapi zárva tartása miatt nem közlekedik vasárnaponként a 48-as villamos. Nem jár vasárnaponként a 22-es, a 64-es, a 104-es, a 123-as, a 126-os, a 162-es, valamint a 236-os busz sem, ugyanakkor a 22A, a 64A, a 104A, a 123A, a 236A, valamint a 262-es járat sűrűbben, a jelenlegi ünnepnapi követési gyakorisággal közlekedik. További változás, hogy a 126A jelzésű busz vasárnaponként napközben a 296-os járatéval összehangolt menetrend szerint, 20-40 percenként közlekedik. Azokon a hétvégéken, amikor a törvény adta lehetőséggel élve a bevásárlóközpontok nyitva tartanak, az áruházakhoz közlekedő járatok a jelenlegi vasárnapi közlekedési rend szerint érintik majd azokat - állítja BKK.

foto:Népszava