Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

A megelőzés a biztos megoldás

Újbuda   |   2017, január 5 - 11:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

December óta több halálos áldozata is volt a fertőző agyhártyagyulladásnak Magyarországon. Hírük sokkolta a lakosságot, mivel mindegyik eset alig néhány óra leforgása alatt történt. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum vakcinológusa szerint nincs ok pánikra, de alapvető információknak kell birtokában lenni.

Dr. Béres Zsuzsanna a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum vakcinológusa szerint elgondolkodtató ami történt, mivel a fertőző agyhártyagyulladás megelőzhető védőoltással. - A kórokozó a Neisseria meningitidis nevű tokos baktérium volt. A kórokozó a „véragy-gáton” átjutva az agyhártyákat betegíti meg, rendkívül gyors lefolyású esetekben pedig gyakran a véráram fertőzés dominál. Dr. Béres Zsuzsanna szerint a betegség természete nem sokat változott az elmúlt időszakban: nagyon ritka, hihetetlenül gyorslefolyású, korai szakaszban nehezen felismerhető, tragikus kimenetelű lehet. A kórokozóval fertőzöttek esetében is csupán minden 1000 esetben alakul ki az ijesztő tünetegyüttes. A baktérium jelen lehet a torokban, ezt hívjuk tünetmentes hordozói állapotnak. A betegség előfordulása a téli hónapokban gyakoribb, de akár egy korábban lezajlott influenza is fokozza a kockázatot. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, csókolózás, köhögés, tüsszentés, közös evőeszköz használat is szerepelhet az okok között. Emiatt zárt közösségekben (például kollégiumokban, laktanyákban) nagyobb gyakorisággal fordulhat elő a megbetegedés.

A betegség tünetei: magas láz, tudatzavar, fényérzékenység, merev tarkó, hányinger. A bőrön jelentkező lilás foltok esetében - amelyek nyomásra nem halványulnak el - célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Korai tünetek alapján nem mindig diagnosztizálható egyértelműen a betegség, és néhány órányi késlekedés is nagyban rontja a túlélés esélyeit. Fontos az időben elkezdett antibiotikum terápia és a megfelelő intenzívosztályos háttér. - Minden tízedik beteget sajnos a megfelelő kezelés ellenére is elveszítjük és gyakoriak a maradványtünetek a felépülés után – mondta a vakcinológus.

A fertőző agyhártyagyulladás elsősorban a 25 év alattiakat érinti. A csecsemők fokozott rizikónak vannak kitéve, ezért immunitásukat célszerű már 2 hónapos kórtól kialakítani, és ezt a védettséget érdemes legalább 25 éves korig folyamatosan fenntartani. Bizonyos állapotok (például lépeltávolítás, utazás adott országokba), szintén indokolttá teheti a kórokozóval szembeni védettség meglétét.

Hazánkban a baktérium szerotípusai (felszíni struktúrában levő eltérés) alapján elsősorban a B és C típusok okoznak megbetegedést. Az elmúlt években itt jelentős átrendeződés történt, a B típus vált uralkodóvá, a C típusos esetek száma jelentősen csökkent. Az elmúlt 10 évben hazánkban 491 esetben diagnosztizálták a betegséget, 70 végződött halállal. 2016-ban 47 eset fordult elő, ebből 7 volt tragikus kimenetelű.

A betegséget megelőző védőoltások „ajánlott oltások”, azaz a szülő dönt arról, hogy szeretné-e vagy sem beadatni azt gyermekének. Béres Zsuzsanna szerint a védőoltások anyagi terhet jelentenek a családoknak, ami a 2014-ben elérhetővé vált (B szerotípus elleni) oltóanyag esetében főként igaz. Ennek ellenére úgy véli, a megelőzés az egyetlen biztos megoldás.

Újbuda