Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

A legjobb krumplis recept: burgonyaágyon sült, zöldfűszeres pisztráng

Újbuda   |   2015, december 14 - 12:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hoffmann Tamás polgármester még az október végi burgonyavásárhoz kapcsolódóan hirdetett receptversenyt a kerületben, melyre egy hónapon keresztül lehetett jelentkezni burgonyából készült ételek leírásával. A sok pályázó közül Sillinger Nikoletta és Faragó Zsolt receptje bizonyult a legjobbnak, a nyertesek ajándékcsomagot kaptak, amelyben volt Újbudás sütőkesztyű, bögre, kötény és egyéb hasznos holmi. Bemutatjuk a legjobb újbudai krumplis ételt.

Burgonyaágyon sült, zöldfűszeres pisztráng

Hozzávalók:

1,5 kg burgonya

2 darab bontott pisztráng

1 db kisebb hagyma

1 citrom

3 szelet bacon

só, bors

vegeta

kakukkfű

rozmaring

olaj

Elkészítés módja:

A pisztrángokat alaposan mossuk meg, majd irdaljuk be minél sűrűbben. Alaposan sózzuk be külső- és belső oldalaikat, és kb 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe fóliával lefedve, hogy a só átjárja a hal húsát.

Ez idő alatt elkészíthető a burgonya. Pucoljunk meg kb 1,5 kg burgonyát, fél centis körszeletekre vágjuk fel, és tegyük egy mélyebb tepsibe. Öntsünk alá kb 1,5 dl vizet és 2 evőkanál olajat. Ízlés szerint szórjuk meg vegetával és zöldfűszerekkel: kakukkfűvel, rozmaringgal. Kicsit forgassuk össze.

Pucoljunk meg egy kisebb hagymát, vágjuk félbe, majd szeljük fel vékonyan.

A bacon-ből vágjunk fél centis csíkokat. A halat tűzdeljük meg az irdalások mentén, felváltva hagymával és bacon-nel, mindkét oldalon. Ezáltal a hús átveszi a hagyma ízét, a szalonnától pedig nem fog kiszáradni sütés közben.

A halakat helyezzük rá a krumpliágyra. Egy-egy hal belsejébe tegyünk 2-3 citromkarikát. A halak külsejét és belsejét egyaránt hintsük meg ízlés szerint fűszerekkel: borssal, morzsolt rozmaringgal és kakukkfűvel.

A tepsit alaposan fedjük le alufóliával, majd előmelegített sütőben, közepes lángon kb 20-25 percig pároljuk. Ezt követően a fóliát eltávolítva, magasabb hőfokon aranybarnára pirítjuk a halat, és ropogósra sütjük a burgonyát.

Tálaláskor a halhúst a maradék citrom facsart levével ízlés szerint meglocsolhatjuk.

Az étel glutén-, tej- és tojásmentes, így ételallergiások is fogyaszthatják.

Jó étvágyat kívánunk!

Személyes történet:

Gyerekkorom óta kedvelem a halból készült ételeket: édesapám balatoni halból készített halpaprikását, valamint a nagymamám halászlevét, melyet a nagypapám által a Zalából fogott halakból főzött.

Mióta külön háztartásban élek, pozitív emlékeim hatására szívesen kísérletezek halételek készítésével is. Ennek köszönhető ez a recept is. Párom, Zsolt e fogás által szerette meg magát a sült halat, mivel az irdalás miatt nem kell a szálkáktól tartani, a bacon-től a hal húsa nem szárad ki, íze pedig a zöldfűszerekkel ízlés szerint variálható. Így azóta gyakrabban kerül egészségesebb, halból készült fogás az asztalunkra.

Budapest, 2015. december

Sillinger Nikoletta és Faragó Zsolt