Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

A láthatóságé volt a főszerep a Feneketlen-tónál

Újbuda   |   2016, október 24 - 14:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Végre látszol címmel közlekedésbiztonsági napot tartott a Feneketlen-tónál Újbuda Önkormányzata, a Közlekedéstudományi Intézet, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság valamint a XI. kerületi Rendőrkapitányság október 22-én. A program célja az volt, hogy már kisgyermek korban elősegítse a biztonságos közlekedés elsajátítását, csökkentve ezáltal a balesetek számát.

Nem lehet elég korán megtanulni a szívmasszázst és a mesterséges lélegeztetést, pedig ezen ismeretek birtokában akár bárki, bármikor életet menthet. Egyebek mellett ezen ismeretek alapjait is elsajátíthatták azok az érdeklődők, akik október 22-én ellátogattak a Feneketlen-tónál rendezett közlekedésbiztonsági családi napra. Molnár László alpolgármester szerint a szervezők közös célja az volt, hogy minél többekben tudatosuljon a biztonság igénye, minél többen tudják, mit tehetnek saját és mások biztonságáért. - Hogy lehetőleg mindenki legyen „látó és látható” – mondta.

A közlekedésbiztonsági napon számos színes program várta a családokat. Volt mini kreszpálya, biztonsági öv szimulátor, egy speciális szemüveggel pedig kipróbálhatták, milyen érzés ittasan vezetni. Kiderült, mennyire veszélyes ha valaki alkohol vagy drog hatása alatt ül a volán mögé. A rendőrök minden helyszínen segítették a látogatókat, minden kérdésükre válaszoltak.

Magyarországon átlagosan évente 20 ezernél többen sérülnek meg közúti balesetben, ezek többsége lakott területen történik. Egy részük elkerülhető volna, ha a közlekedők tudnának a láthatóság fontosságáról, ha magukévá tennék az alapvető szabályokat. - Saját láthatóságunk és a másik közlekedő „meglátása” direkt és indirekt értelemben is fontos. Láthatónak és olykor belátónak is kell lennünk másokkal szemben – mondta Baricska Norbert alezredes, a XI. kerület rendőrkapitány-helyettese.

A Közlekedéstudományi Intézet szakértője úgy véli, a közúti balesetek száma egyre kedvezőbben alakul, ami – szerinte - részben a felvilágosító kampányoknak is köszönhető. - A szülők is sokat tehetnek azért, hogy gyermekeik felkészülten vegyenek részt a közlekedésben – mondta Király Nóra alpolgármester. Szerinte az önkormányzatnak van még tennivalója e téren; játékos, zenés programokkal például már óvodásoknak is meg lehet tanítani, hogyan kell közlekedni a járdán valamint a zebránál.

T. K.