Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

A kormányzat szerint rémhír és hamis levél terjed a Corvinusról

Újbuda   |   2015, május 22 - 11:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nincs döntés és nem is tárgyalt a kormány a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának jövőjéről – állítja egybehangzóan a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvivő. Lázár János sajtótájékoztatón, Kovács Zoltán az M1 műsorában reagált az egyetemmel kapcsolatos kérdésekre.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán péntek reggel azt mondta a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusával kapcsolatban: "az interneten jól azonosítható csoportok rémhírt terjesztenek", hiszen az ügyben megjelent levél hamisítvány, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma illetékes főosztályvezetőjének aláírásával és hivatalos fejléccel láttak el. Szerinte, ami történ "karcolgatja a bűncselekmény határait", a minisztériumban nem tudnak ilyen tervről, és a kormány sem tárgyalt róla.
Az Emmi csütörtöki közleménye szerint a Köznevelésért Felelős Államtitkárság egyik főosztályvezetőjének nevével hamisított levél került fel az internetre, melyben a főosztályvezető utasításokat ad az Corvinus vezetésének az egyetem feldarabolásával kapcsolatban. Állításuk szerint a köznevelésért felelős államtitkárság nem adhat és nem is ad semmilyen utasítást a felsőoktatási intézményeknek. Az ügyben levélhamisítás miatt tettek feljelentést.

Szerdán a BCE budai campusán tartott fórumon az egyetem vezetői, dékánjai és a hallgatói önkormányzat elnöke kiálltak az intézmény egysége mellett, miután korábban több olyan információ jutott el az egyetem vezetőihez, hogy a kormány el kívánja költöztetni a budai campuson lévő karokat, a területet pedig eladná. Az egyetem vezetése a helyszínen kijelentette, hogy nincs semmilyen konkrét információ birtokában az esetleges átalakítási koncepcióról.
A Miniszterelnökség határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos bármilyen döntés vagy tervezet és a Nemzeti Hauszmann Terv finanszírozása, így a budai Vár rehabilitációja között bármilyen összefüggés lenne. Lázár János elmondta: a kormány semmilyen döntést nem hozott, nem is tárgyalt a BCE épületeinek jövőjéről. Azzal kapcsolatban, hogy az értesülések szerint Hódmezővásárhelyre költözhetne az egyetem egyik kara, a miniszter - aki egyben a város országgyűlési képviselője, korábbi polgármestere - azt mondta: még viccnek is rossz, hogy a Corvinus bármelyik egysége Hódmezővásárhelyre kerülne.
Kedden a vs.hu arról számolt be, hogy várhatóan leválasztják a Corvinusról a BCE budai campusát, azaz a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi és tájépítészeti kart, a Villányi úti ingatlanok eladásából pedig a budai vár újjáépítését finanszíroznák.

Újbuda/MTI