Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. szombat, Konstantin

A kormány elkaszálta a hitelek átütemezését

Újbuda   |   2022, január 20 - 15:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Közös nyilatkozatot adott ki Újbuda, illetve Óbuda polgármestere.

Jelentős, 76 millió forintnyi megtakarítástól esik el idén a XI. kerületi önkormányzat a kormány döntése miatt – derül ki a László Imre, Újbuda és Kiss László, Óbuda polgármestere által kiadott közös közleményből. A Magyar Közlönyben 2021. december 29-én megjelent határozat szerint ugyanis több ellenzéki vezetésű önkormányzatnak nem engedélyezték, hogy hiteleit átütemezze, holott ez nem igényelne kormányzati többletforrást, Újbuda hatékony gazdálkodását viszont veszélyezteti.
László Imre szerint ez a kormány bosszúja. A kerület esetében a tiltás két, önkormányzati épületként használt ingatlanra felvett hitelt érint, amelyet 2004, illetve 2007 óta rendben fizettek. A járvány okozta többletkiadások miatt azonban most a futamidő módosítására lenne szükség, amit a hitelező bank is elfogadott. – A kormányzati tiltás miatt rövid távon helyi fejlesztésektől kell forrásokat elvonni, hogy az önkormányzat működése zökkenőmentesen folytatódjon – emelte ki Újbuda polgármestere.
A kormány Óbudával is hasonlóan bánt. Az ellenzéki vezetésű III. kerület három alkalommal kérelmezte, hogy az előző, még a Fidesz vezette helyi önkormányzat által felvett óriáshitel törlesztőrészleteit átütemezhesse. – A decemberi kormányzati huszárvágással Óbuda esetében évi 272 millió forint megtakarítását tették lehetetlenné – mutatott rá Kiss László óbudai polgármester. A közös közleményben hozzátették: a hasonló kérelmeket a kormánypártok vezette önkormányzatoknak, például Győr vagy Debrecen esetében jóváhagyták.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.