Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 15. hétfő, Henrik, Roland

A kerületben építi fel új székházát a MOL csoport

Újbuda   |   2017, október 2 - 14:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mol Campus néven új székházat épít a Kopaszi-gáton a Mol-csoport. A társaság ragaszkodik Újbudához, a BudaPartra tervezett Campus a régió legmodernebb, legkorszerűbb és leginnovatívabb irodaháza lesz, egy 120 méter magas toronyépülettel és egy alacsonyabbal. Az építkezés 2018-ban kezdődik alapkőletétellel, a beköltözés 2021-ben várható.

Magyarország legnagyobb multicégének, a MOL-nak kedvence a XI. kerület. A Kopaszi-gát közelébe tervezett BudaPart projekt részeként épül meg a MOL-csoport új székháza, amelynek neve MOL Campus lesz. Az új központ 2500 munkaállomásához 2021-ben költöznek majd át a vállalat dolgozói öt kerület, 11 épületéből. A hazai olajtársaság tulajdonában álló telken a 28 emeletesre tervezett épület magassága 120 méter, a toronyhoz kapcsolódó pódium épületé 30 méter, a teljes bruttó szintterület pedig megközelítőleg 83 ezer négyzetméter lesz. A három szintes mélygarázs 380 bicikli, 500 autó és 180 motor tárolására, parkolására lesz alkalmas.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatón elmondta, a társaság 2000 óta tervezi egy új székház vásárlását, amelyhez a végső lökést a MOL minap ismertetett, 2030-ig szóló stratégiája adta. - Számunkra nem volt kérdés, hogy Budapesten maradunk, ahogy az sem, hogy Újbuda lesz az új székházunk helyszíne. A jelenlegi épület 50 éves, állaga, hangulata, a lehetőségei életkorából fakadóan korlátozottak. A MOL Campust viszont a saját innovációs stratégiánk és igényeink szolgálatába állíthatjuk – tette hozzá.

A MOL egy olyan inspiráló, a cég eredményeit és ambiciózus terveit megfelelően kifejező, a dolgozókat középpontba állító székházat építtet, amely hasonlóan a vállalat tevékenységéhez kilép a tradicionális keretekből és innovatívabb munkakörnyezetet hoz létre. - Az épület a fejlődés, a modern szemlélet és egység szimbóluma lesz Budapest látképében – tette hozzá a vezérigazgató. Az új központban korábban elkülönülő részlegek kerülnek egy térbe, a campus egységei segítik majd az együttműködést, a feltöltődést és az információ áramlását, ahol a lehető legmagasabb színvonalú munkakörülményeket biztosítják a dolgozóknak. A campus a nagyközönség számára is nyitott lesz, a tetején publikus kilátóterasszal, a földszinten kávézóval, üzlettel, baba-mama szobával és kiállítótérrel.

A vállalat 2 milliárd dolláros kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti éves eredménye lehetővé teszi, hogy a projektet maga finanszírozza. - A tavaly meghirdetett 2030-as stratégiánkban azt a célt tűztük ki, hogy a MOL a munkát keresők első választása legyen. Új otthonunk, a MOL Campus megépítése tökéletesen illeszkedik ehhez. Az épülettel Közép-Európa egyik leginnovatívabb munkakörnyezetét alkotjuk meg, amely vonzó lesz a jövő tehetségei számára – mondta Hernádi Zsolt.

- Újbuda egyedülálló környezetet biztosít a vállalati szférának, ezt bizonyítja, hogy a MOL, mint az egyik legnagyobb múltú magyar vállalat ragaszkodik a kerülethez – mondta Hoffmann Tamás polgármester, aki szerint a cég és az önkormányzat közötti jó kapcsolat a jövőben is megmarad. A polgármester úgy véli, a sajtótájékoztatón bemutatott látványmakett alapján gyönyörű városrész épül a Kopaszi-gáton, ahol a jelenlegivel megegyező méretű zöld terület bővelkedik majd a lehetőségekben, programokban.

Az épületeket a világ legelismertebb építészirodái között jegyzett Foster+Partners tervezi. Számos esetben terveztek már történelmi városrész közelébe modern épületeket, szigorú urbanisztikai, környezetvédelmi és történelmi szempontokat figyelembe véve, így a MOL Campus várhatóan semmilyen értéket nem sért meg. A neves angol építésziroda alkotói tervasztalairól olyan épületek tervei kerültek ki, mint a cupertinoi Apple Park, az új pekingi repülőtér, berlini Reichstag üvegkupolája, a londoni új Wembley Stadion és az úgynevezett „Uborka”, illetve a frankfurti Commerzbank székház. Az építésziroda magyarországi partnere a 20 éves múltra visszatekintő FintaStúdió, amely a részletes tervek (engedélyezési, kivitelezési) elkészítésért felel.

Nigel Dancey, a Foster + Partners vezető tervezője elmondta: ez a projekt számos okból mérföldkő, nemcsak a MOL, hanem Budapest számára is. Óriási kihívást jelentett, hogy az épület egyszerre feleljen meg a vállalat igényeinek és a legmagasabb fenntarthatósági kritériumoknak, valamint méltó legyen környezetéhez. Ma már sokkal inkább a közös munka, és a folyamatos együttműködés a fontos egy munkakörnyezet kialakításakor. Mi is erre figyeltünk akkor, mikor a tornyot és a hozzá csatlakozó 30 méteres, pódiumnak nevezett épületet egy térré olvasztottuk. Ezek egysége, valamint az átjárhatóságot biztosító kerthelyiségek a munkaterek közötti folyamatos kapcsolat érzetét biztosítják - mondta.

A Foster + Partners tervei alapján megvalósuló MOL Campus maximálisan illeszkedik a BudaPart fejlesztés beépítési koncepciójába, a Kopaszi-gát közkedvelt közparkját semmilyen módon nem érinti – nyilatkozta Árendás Gergely, a BudaPart projekt beruházója, a Property Market Kft. ügyvezetője.

A BudaPart projekt szakaszos megvalósítását úgy tervezték meg, hogy a már megvalósult fázisok teljes mértékben kiépített infrastruktúrával rendelkezzenek. A területet közútról a Dombóvári útról lehet megközelíteni, gyalogosan a Lágymányosi-öbölhöz és a Kopaszi-gát közparkjához kapcsolódik. A Dombóvári útról feltáruló, épülő két lakóépület, a BudaPart Gate Irodaház illetve a MOL Campus által körbevett területen megvalósul a BudaPart projekt főterének kiépítése is.

T. K.