Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

A kerület díszpolgára, Bodrogi Gyula 80 éves

Újbuda   |   2014, május 19 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték Bodrogi Gyulát, a Nemzet Színészét. Az Újbudai Baráti Kör ebből az alkalomból a Flamenco Hotelben rendezett szűk körű ünnepséget a Kossuth-díjas színésznek, akit jó barátja és színésztársa, Törőcsik Mari és Karinthy Márton színházigazgató is felköszöntött.

A kerület díszpolgárának köszöntésére nemcsak Újbuda jelenlegi vezetőit, de a kerület volt polgármestereit is meghívták, így Szegedi Ferenc és Molnár Gyula is köszöntötte a művészt. Az idős színésznek László Imre, a baráti kör elnöke mondott köszöntőt. A szervezet elnöke Janzer Frigyes Munkácsy-díjas szobrászművész Marilyn Monroe-t formázó bronz kisplasztikáját adta át a 80 éves színésznek.

Bodrogi Gyula Budapesten született 1934-ben. Pályáját néptáncosként kezdte, 1951-től három évig a SZOT együttes szólótáncosa volt. 1954-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, diplomáját 1958-ban kapta meg. Első szerződése a József Attila Színházhoz kötötte, az angyalföldi társulathoz több mint húsz évig hű maradt. 1982-ben a Vidám Színpadhoz került, ahol volt színész, művészeti igazgató, igazgató-rendező, 1996 és 2001 között ügyvezető igazgató, 2002-ben a Vidám Színpad örökös tagjává választották. 2003-ban Jordán Tamás igazgató meghívására a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja. 2007-től a Nemzet Színésze. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 1975 óta tanít.

A pályakezdő Bodrogi Gyula elsősorban kortárs és klasszikus darabok karakterszerepeit játszotta, de hamarosan felfedezték komikusi tehetségét is, ettől kezdve ő lett az úgynevezett könnyű műfaj egyik legjellegzetesebb képviselője. Muzikalitását, kiváló tánctudását zenés-táncos darabokban kamatoztathatta. Rendezőként is szívesebben nyúlt a habkönnyű, elsősorban zenés darabokhoz. Legnépszerűbb szerepei a filmek és a színház mellett a televízióhoz kötődnek. Az ő rekedtes hangján szólalt meg Süsü, a jószívű egyfejű sárkány, a Dr. Bubó - Kérem a következőt Csőrmestere és a Vuk kárörvendő varjúja. A Linda című nagy sikerű sorozatban ő alakította a címszereplő édesapját, a mai napig kedvelt szereplője a showműsoroknak és kabaréknak.

T.D. - ÚjbudaTV