Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

A kereskedők jobb adventre számítanak a tavalyinál

Újbuda   |   2014, december 1 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Díszbe öltöztetett kirakatok, aranyos plüssállatok és óriási karácsonyfák. November közepétől ez a látvány uralja a plázákat és üzleteket, ahol a karácsonyi hangulat megteremtésével igyekeznek vásárlási lázba hozni a látogatókat. Lapunk utánajárt, milyennek ígérkezik az idei ünnepi szezon.

A kereskedők már hetekkel advent előtt készültek az ünnepi szezonra, hiszen egész évben ez a legjövedelmezőbb időszak, ilyenkor jön össze az éves bevétel 32-35 százaléka. Tavaly összesen több mint 800 milliárd forint forgalmat hozott (üzemanyag értékesítéssel együtt) Magyarországon a karácsonyi szezon, az elemzők idén is a tavalyi évihez hasonló növekedésre számítanak. (Ebben az évben az elemzői várakozás szerint a kiskereskedelmi forgalom 2-3 százalékkal bővülhet, a december a 2013-ashoz hasonlóan több százalékos forgalomnövekedést produkálhat.)
A kereskedők jobb adventre számítanak a tavalyinál
Az áruházak és plázák már novemberben karácsonyi dekorációkkal öltöztek díszbe, ünnepi hangulatot árasztó kirakatok vonzzák a tekintetet. Persze nemcsak a szépérzékünkre, a pénztárcánkra is odafigyelnek a kereskedők: apró ajándékokkal, kedvezményekkel, akciókkal vonzzák a fogyasztót.

Az élelmiszerek közül a vásárlók körében továbbra is népszerű a szaloncukor, a decemberi 400 milliárd forintnál is nagyobb teljes élelmiszer forgalom 5-8 százalékát ez a termék viszi el. Az ünnepi asztalon az egyik legnépszerűbb fogás továbbra is a hal, karácsonyi időszakban az élő pontyot keresik a legtöbben – írja az egyik nagy üzletlánc közleménye. Ezt bizonyítja a hazai halfogyasztásról szóló statisztika, amely szerint a Magyarországon elfogyasztott hal 70 százaléka karácsonykor fogy el. (A magyar halfogyasztás az uniós átlagfogyasztás negyede.) Erre az ünnepre jellemző az is, hogy nemcsak többet, de jobb minőségű élelmiszert is igyekszünk vásárolni - ez igaz a hideg időben népszerű szeszes italokra, a keserű likőrökre és a pálinkákra is.

Általánosan megfigyelhető, hogy a szezon a tárgyi ajándékok és a dekoráció beszerzésével kezdődik, és a tipikus karácsonyi élelmiszerek iránti kereslet kitolódik. A nagy hipermarketekben a Mikulás-napi édességek forgalmának közel fele a december 1-6. közötti napokra jut, míg a húsok, halak, desszertek, szeszesitalok és szaloncukrok vásárlása többnyire a december 18. utáni napokra esik.

A korábbi évekhez hasonlóan az idei szezonban az elektronikai cikkek lesznek a legkeresettebbek. A lista elején az okostelefon, a tablet és az okos tévé áll. Várakozások szerint a tabletek eladása 20-25 százalékkal haladhatja meg a tavalyit, a mobiltelefonok esetében pedig akár 80 százalékos is lehet az emelkedés. De nem csak az okoseszközök fogynak jól a szezonban: a házimozirendszer, a fényképezőgép, a játékkonzol, a laptop és az e-könyvolvasó is a népszerű ajándékok közé tartozik. A háztartási kisgépek piaca is magára talál decemberben, a szegmens az elmúlt két évben kétszámjegyű növekedést produkált. A kategória legnagyobb slágere címet idén is a kávéfőző viheti el, ám a vízforraló és a botmixer is jól teljesíthet.

A karácsonyi vásárlási láz az interneten is eluralkodik decemberre. Egy felmérés szerint a virtuális üzletek idén is tömegeket csábítanak el a zsúfolt plázákból a kényelmes kanapékra: a megkérdezettek 92,4 százaléka el tudja képzelni, hogy asztali számítógépén, 37,7 százaléka pedig azt is, hogy okostelefonján keresztül rendel karácsonyi ajándékot.

Bár az online vásárlást elsősorban a férfiak részesítik előnyben, a karácsonyi időszakban a nők aktivitása is jelentősen megnő ezen a csatornán. A válaszadók 36 százaléka a karácsonyi bevásárlást azért intézi online, mert így nem kell kimozdulnia, a nyitva tartási időkhöz alkalmazkodnia, vagy épp a csomagokkal bajlódnia. A szempontok között a második helyen a kedvezőbb ár áll, amit szorosan követ a széles kínálat, hiszen a nagyobb üzletközpontok polcai ilyenkor hamar kiürülnek. A válaszadók 14 százaléka pedig azért a neten tervezi megrendelni az ajándékokat, mert időt takarít meg.

Néhány helyen ünnepi programokkal is készülnek. Az Allee-ban például két vásárlás között a Magyar Nemzeti Táncszínház előadásában Csajkovszkij Diótörőjének részleteit tekintheti meg a közönség, illetve zongorakoncert és kézműves foglalkozás is várja az érdeklődőket.

T.D. - ÚjbudaTV