Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

A járványügyi szakértő válaszol

Újbuda   |   2020, március 25 - 10:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nem elég felkészülten érte Magyarországot az új koronavírus megjelenése, ám a járványhelyzet rosszabbodása ellen a lakosság is sokat tehet. Falus Ferenc tüdőgyógyász, korábbi országos tisztifőorvos szerint hónapokba telhet, amíg az élet visszatér a korábbi kerékvágásba.

Mekkora a változás a vírus megjelenése és a jelenlegi állapot között? Erre számítottak?

Reménykedtünk abban, hogy a kínaiaknak sikerül a Covid-19 terjedését meggátolni, lokalizálni, hogy a járvány nem lép ki Kínából. Nem így történt, ebből világossá vált, hogy az emberi érintkezéseken keresztül, cseppfertőzéssel terjedő vírusokat karanténnal megállítani nem lehet. Ez nem jelenti azt, hogy további intézkedésekre ne lenne óriási szükség, de a karantén csak lassítja a járvány terjedését, megállítani nem tudja. Magyarországnak három hónapja volt arra, hogy felkészüljön az európai járványra. Úgy ítélem meg, hogy nem éltünk ezzel az előnnyel. Sajnos Magyarország az elmúlt években nem teljesítette a pandémiás tervében meghatározott feladatokat. Nem készültek el a hazai tervek, nem töltötték fel a raktárakat, sok minden hiányzik. Ezért most nagy a kapkodás, de reméljük, azzal, hogy sokan otthon maradnak, lelassul a járvány kirobbanása, így sikerül felzárkóznia a hazai egészségügynek a védekezésben, a problémák kezelésében.

Lehet hinni a sajtóban közölt adatoknak a fertőzöttek számáról?

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fertőzött személyek száma mindig magasabb, mint azoké, akiknél már vizsgálatokkal igazolták a vírus jelenlétét. Visszafogott becsléssel mondhatjuk, hogy legalább huszonötször többen fertőződtek már meg a koronavírussal, mint amennyi a hivatalos statisztikában megjelenik. A fertőzöttek 80 százalékának ugyanis olyan enyhe tünetei vannak, hogy nem is kerülnek az egészségügyi hatóságok látókörébe. A teljes lakosságot hetente kellene szűrni a valós számadatok megadásához, ez pedig lehetetlen. Az már biztos, hogy nagyon agresszív módon terjedő vírussal kell megküzdenünk, a fertőzöttek száma akár néhány nap alatt is megduplázódhat.

Edzőtermek, egyes kisebb sportlétesítmények még nyitva tartanak. Mennyire veszélyes ilyen helyre járni, mire kell vigyázni?

Pillanatnyilag a legfontosabb az, hogy aki teheti, ne lépjen ki otthonából, ha nem szükséges. Ezzel segíti leginkább a járvány terjedése elleni védekezést. Egy edzőteremben, zárt sportlétesítményben nagyon nehéz egymástól kétméteres távolságot tartani, és a sporteszközök folyamatos és megfelelő fertőtlenítése is nehezen biztosítható.

Az egészség fenntartásához azonban mozgásra is szükségünk van, hogyan oldjuk ezt meg, ha otthon maradunk?

A lányom maratonfutó, ő is feltette ezt a kérdést, azt mondtam neki, hogy akkor jár a legjobban, ha otthon jógázik a teraszon. A természetjárás akkor nem minősíthető veszélyesnek, ha autóval megyünk olyan helyekre a velünk együtt élőkkel kirándulni, ahol kevés az esélye annak, hogy más emberekhez közel kerülhetünk. A játszóterek, sokak által látogatott parkok, kutyafuttatók nem tekinthetők kockázatmentesnek.

Igaz, hogy házi kedvenceink is elkaphatják és terjeszthetik a vírust?

Biztosak vagyunk abban, hogy nem fertőz­hetjük meg ezzel a vírussal állatainkat, de ha levisszük a kutyát sétálni, nem tudhatjuk, mibe lép vagy hempereg bele. Sajnos bizonyítottá vált, hogy ez a vírus akár órákon át is képes életben maradni a környezetben, ha megfelelőek a körülmények. Így a kutyák lábukon, szőrzetükben behurcolhatják a fertőzést otthonunkba. A macskák még súlyosabb kockázati tényezőnek minősülnek, hiszen az ő mozgásukat még nehezebb kontroll alatt tartani. Annyit tehetünk, hogy ha megsimogattuk háziállatainkat, azonnal mossunk alaposan kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz, és semmiképp se étkezzünk, amíg nem tisztálkodtunk alaposan.

Óriási élelmiszer-felvásárlási láz tört ki, közben lehet, hogy az emberek a vírust is beszerzik az üzletekben. Mit lehet tenni a pánik ellen?

Sokkal átgondoltabban kell most vásárolnunk, mint máskor. A legfontosabb, hogy minél ritkábban menjünk, és semmiképp se forduljunk meg naponta többször az áruházakban. Beszéltem egy kis boltot vezető hölggyel, akinek van olyan vevője, aki semmit nem tud a járványról, mert nem néz televíziót, nem olvas újságot. Ezeket az embereket érdemes arról tájékoztatni, hogy a vásárlások során jó több napra előre tervezni, ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát. Kínában például megszervezték azt, hogy a szomszédok összeálltak, és csak egy ember ment bevásárolni több család számára. Nem túlzás most kesztyűben, maszkban menni az áruházba, piacra. Egyszerű vászonkesztyű, bőrkesztyű is megvéd minket a fertőzéstől, ha távozás után levesszük, fertőtlenítjük. Különösen ügyeljünk arra, hogy vásárláskor ne nyúljunk arcunkhoz, szemünkhöz és a szánkba se. Ha valaki az ételkiszállítás mellett dönt, akkor fizessen előre az interneten, majd a futárt kérje meg, hogy tegye az ajtó elé a szállítmányt. Az ételt töltsük át saját edényeinkbe, majd mikrohullámú sütőben, tűzhelyen akkor is melegítsük át, ha forrón érkezett. Ha a mi ételhordónkban érkezik a szállítmány, azt felnyitás előtt alkoholos fertőtlenítővel töröljük át, majd a végén nagyon gondosan, zsíroldó szerrel, forró vízben mossuk el.

Érdemes-e a megvásárolt árucikkeket fertőtleníteni otthon?

Amit a jégszekrénybe beteszünk, azt érdemes átmosni, és a zöldséget, gyümölcsöt is alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt.

Gátolja-e a tavasz a vírus terjedését? Mikor térhet vissza életünk a megszokott kerékvágásban?

Hónapok múlva. Egyelőre annyit tudunk, hogy a napsütés valóban nem tesz jót a vírusnak, de ne bízzunk abban, hogy ez megállítja a járványt. Sajnos most már nyilvánvaló, hogy a koronavírus azokon a helyeken is képes terjedni, például Szingapúrban, Ausztráliában, ahol most olyan meleg van, mint nálunk nyáron szokott lenni.

Dabis Balázs Silvius