Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 5. hétfő, Fatime

A honvédek ünnepe

Újbuda   |   2021, május 31 - 08:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

1992 óta az 1848–49-es magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként emlegetett hadművelet évfordulója a magyar honvédelem napja – 1849. május 21-én a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.

A Petőfi Laktanyában a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandára minden esztendőben ünnepi állománygyűlésen emlékezik meg az évfordulóról. Mudra József ezredes, dandárparancsnok lapunknak elmondta, hogy idén a járványhelyzet miatt csak szűk körben ünnepelhettek, 2021. május 17-én adták át az elismeréseket bajtársaiknak és kollégáiknak.

A dandár a meglévő, alaprendeltetéséből adódó tennivalói mellett továbbra is közreműködik a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátásában, tudtuk meg az ezredestől. A Petőfi Laktanyához tartozó honvédek számos helyen teljesítenek szolgálatot. Ellátják egyes kijelölt kormányzati létesítmények őrzés védelmét. Igények szerint segítenek intézményeket eszközökkel, felszerelésekkel (tábori ágyak, katonai sátrak stb.), valamint részt vettek közintézmények, köztük iskolák, idősotthonok fertőtlenítésében.

Egészségügyi szakképesítés nélkül ellátható feladatokban támogatták az egészségügyben dolgozók munkáját a rájuk nehezedő teher csökkentése érdekében Budapesten, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Dél-pesti Centrumkórházban, a Heim Pál Gyermekkórházban és a Törökbálinti Tüdőgyógyászati Intézetben.

A rendőrséggel együttműködve – vegyes járőrpárokat alkotva – ellenőrizték a kijárási korlátozás betartását, támogatták a közrend, a közbiztonság fenntartását Budapesten és Dabas, Gyál, Örkény településeken, valamint Szolnok helyőrségben. Mindezen felül rendész, járőr- és határszolgálati feladatokat is elláttak az elmúlt időszakban az újbudai laktanya honvédei.

Újbuda