Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

A házi kedvenceket is fenyegeti a hőguta

Újbuda   |   2017, június 23 - 11:11Nyomtatóbarát változatSend by email

Kánikulában a rosszul tartott házi kedvencek rövid idő alatt hőgutát kaphatnak, ami hosszú távon akár pusztulásukhoz is vezethet Háziállataikért a gazdák a felelősek, odafigyeléssel elkerülhető az állatok szenvedése és a nyári forróság is elviselhetőbb – figyelmeztetnek az állatvédők.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján rendszeres a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Seres Zoltán, egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy-két napig (vagy tovább is) házi kedvenceket, sőt, előfordul, hogy élelem, ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban kell figyelni, ne csak saját állatainkat óvjuk, figyeljünk a szomszéd portán tartott állatokra is.
A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, ha mégis ezt kell tennie, nem árt tudni, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világosabbak. A kutya nem tud izzadni, hőleadásra lihegéssel képes, amikor pedig ez nem elég neki, olyankor keres olyan helyet (például hűvös padlót), ahol hűtheti magát. Nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást célszerű kora reggelre és késő délutánra időzíteni, valamint a naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület legfontosabb tanácsai hőség idejére:

- ne feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük,

- mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni az állat,

- az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,

- senki ne hagyjon egyedül autóban (még nyitott ablaknál se) állatot, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

Ha azt látni, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg és színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés ilyenkor életmentő lehet.

Újbuda