Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

A gyáva – előadás diákoknak

Újbuda   |   2019, február 21 - 11:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében a kerületbe is eljutott Kovács Krisztián és Scherer Péter már több középiskolában bemutatott produkciója, amely felhívja a fiatalok figyelmét a drogfüggőség veszélyeire. Február 20-án a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tartott előadás után Surányi Judit addiktológus válaszolt a diákok kérdéseire.

A Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös színpadi produkciójában, A gyávában egy apa és függő fiának élete, kettejük konfliktusa elevenedik meg. Már közel négyszáz alkalommal játszották el az egyórás színművet, gyakran iskolákban is – tudtuk meg Scherer Péter rendezőtől. Hozzátette: érzékelhető, hogy az darab erősen hat a gyerekekre, az azt követő beszélgetésen könnyebben megnyílnak, bátrabban kérdeznek.

Márton Andrea, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke elmondta: szervezetük 2003 óta küzd a droghasználat ellen, legfontosabb feladata a megelőzés. A Gyáva bemutatásával új típusú koncepciót igyekeztek megvalósítani, és tervezik, hogy a programot más kerületi iskolákba is eljuttatják.

A gyáva 2011-ben elnyerte a VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját, majd 2012-ben az ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díját is. Scherer Péter arra a legbüszkébb, hogy az előadás után a fiatalok a családban is elbeszélgetnek a témáról, és előfordul, hogy a szülők is megnézik a darabot.

D. B. S.