Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

A Grosics legenda tovább él

Újbuda   |   2016, február 8 - 16:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kilencven éve született Grosics Gyula, az aranycsapat legendás kapusa. Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes hálóőr sok fiatal példaképévé vált az elmúlt évtizedekben. A Grosics Gyula Sport Általános Iskola tanulói nagyszabású ünnepségen emlékeztek meg a sportlegenda születésének évfordulójáról.

Kiállítással, sportbemutatókkal és élete fontos eseményeinek felidézésével emlékeztek Grosics Gyulára a nevét viselő iskola diákjai. Az ünnepségen szó volt tehetségéről, megpróbáltatásairól és emberségéről is. Hoffmann Tamás felidézte, hogy Gyula bácsi szívvel-lélekkel támogatta az iskolát, melynek pedagógusai méltán vitték tovább örökségét. Ezt szerinte leginkább az iskola eredményei bizonyítják.

A budapesti rangsor szerint tavaly az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola volt a legsportosabb intézmény, egy országos felmérés alapján pedig a legfittebb és legegészségesebb is. Kiss Mihály igazgató felidézte, hogy sok küzdelem és munka árán sikerült megmenteni a 2000-ben bezárás előtt álló iskolát, amely mára élvonalbeli sportiskolává vált. Szerinte ehhez szükség volt Gyula bácsi segítségére, aki személyiségével és hitelességével közvetítette azokat az értékeket, amire „felépíthető” volt az iskola.

A sportoló lánya, Grosics Edina gyakran elkísérte lelkes édesapját az iskolai eseményekre. Az ünnepségen beszámolt arról, hogy Gyula bácsi minden, gyerekektől kapott ajándékot megtartott és gyakran nézegette az ott készült fényképeket is.

Egy a mostani évfordulón kötött megállapodás szerint a Grosics Gyula Kapusiskola a jövőben heti két-három alkalommal tart 2-3 órás kapus edzést az iskola műfüves pályáján. Kiss Tamás a Kapusiskola igazgatója elmondta: - Minden nap azért dolgozunk majd, hogy kineveljük a következő „Fekete Párducot” (ez volt Grosics Gyula sportolói beceneve - szerk.). Hozzátette: próbáljuk felfedezni a tehetségeket, kiküszöböljük hiányosságaikat, hogy az életben és a sportpályán is sikeresek legyenek.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.