Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 27. hétfő, Hajnalka

A frissdiplomások és idősek a munkaerőhiány ellen

Újbuda   |   2016, június 28 - 11:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Számos vállalatnál nincs program a frissdiplomások alkalmazására és az idősebbek megtartására, pedig ez megoldást jelenthetne a társadalom elöregedése miatt kialakuló munkaerőhiányra - erre következtetésre jutott a negyedéves nemzetközi Workmonitor felméréséből a Randstad személyzeti tanácsadó.

Az elemzés szerint 2030-ra Magyarországon minden ötödik lakos betölti a 65. életévét. A 34 országra kiterjedő kutatásból kiderült: mindössze a megkérdezett magyarok fele bízik abban, hogy a következő 5 évben nőhetnek a fiatalok elhelyezkedési esélyei, és csak minden negyedik válaszadó számít az idősebbek foglalkoztatásának javulására.

Magyarország ezzel világ a legpesszimistább országai között van, és az említett korosztályok bevonására irányuló céges programok tekintetében is le van maradva - közölték. A megkérdezett magyar dolgozók alig 60 százaléka mondta, hogy a munkahelyén van friss diplomások bevonását célzó program, és mindössze feleannyian számoltak be az 55 év felettiek foglalkoztatása érdekében életre hívott kezdeményezésről.
Minden második megkérdezett szerint a vállalatok sikeres hosszú távú működéséhez elengedhetetlen lenne az idősebbek megtartása. Ebben a korosztályban a legnagyobb problémát a friss tudás elsajátításának nehézkessége okozza. A megkérdezettek kétharmada szerint az 55 év felettieknek már nehezükre esik új ismereteket szerezni, ami befolyásolhatja a munkavégzésüket is. Ahhoz, hogy ez a korcsoport is hatékonyan dolgozhasson, továbbképzésekre lenne szükség - tartalmazza a közlemény.

MTI