Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

A folyamatos fejlődés szolgálatában

Újbuda   |   2019, január 30 - 12:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Stabil és kiszámítható költségvetést fogadott el az újbudai képviselő-testület, tervezhető bevételekkel és kiadásokkal – mondta lapunknak a kerület polgármestere. Hoffmann Tamás hangsúlyozta: az önkormányzat megbízható, tervezhető környezetet igyekszik teremteni az itt működő vállalkozások számára is, így idén sem emelkednek a helyi adók.

A polgármester arról beszélt továbbá lapunknak, hogy a költségvetési irányokat milyen fejlesztések mentén határozzák meg. Hozzátette: az elmúlt években több olyan beruházás valósult meg, amelyek minőségi javulást hoztak az egyes szolgáltatási területeken, ezek fenntartására és megőrzésére is megteremtik a forrásokat.

Újbudán 2019-ben több területen nőnek a közszférában a bérek. Mit jelent ez pontosan?
Igyekszünk jelentős forrásokat biztosítani az itt dolgozók megbecsülésére, így a köztisztviselők mellett az óvodapedagógusokra és óvodai dolgozókra, de az egészségügyben és szociális területen alkalmazásban lévők sem maradtak ki. Ennek része egészen konkrétan a közigazgatásban az alapilletmény emelése, illetve az újbudai pótlék tavalyi bevezetése az oktatási és nevelési, valamint a szociális és egészségügyi területen.

A bérek mellett az infrastruktúra fejlesztése nélkülözhetetlen. Milyen elvek mentén valósul ez meg?
2016-ban felmértük a kerület fejlődési irányait, és ennek alapján részletes intézményfejlesztési tervet dolgoztunk ki a megnövekedett igények figyelembe vételével. A programnak megfelelően bővült és újult meg tavaly a Gazdagréti Szivárvány Óvoda, ami az elmúlt három évtized legnagyobb beruházásaként valósult meg. Erre az évre 360 millió forintot különítettünk el a Törcsvár Utcai Óvoda korszerűsítésére, ennek végeztével teljeskörűen befejeződik az intézmény felújítása. Folytatódik a kerületi bölcsődék fejlesztése is, például újabb sószobák létesülnek és férőhely-bővítési koncepció készül a Ménesi útra is. Teljes átépítés vár a Farkasréti Általános Iskolára, erre már elkészültek a tervek. Ez nagyobb léptékű beruházás, amelyhez állami források bevonására is szükség van. További felújítást tervezünk az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában, sportfejlesztésre készülünk a Domokos Pál Péter Általános Iskolában, ahol idén elkezdődik a bővítési munkálatok tervezése is. Az iskolákban emellett folytatódik az okostantermek kialakítása, de az ilyen típusú korszerűsítés mellett hasonlóan fontosnak tartom a környezettudatos nevelés és szemléletformálás támogatását, valamint az ezekre épülő programok, cselekvési tervek kidolgozását és végrehajtását. Ennek éppúgy része a környezetterhelés csökkentése és az energiahatékonyság, mint az elektromos járművek elterjedésének elősegítése is. A kerületi zöldprogramokra összességében idén 82 millió forintot fordítunk.

Az oktatás-nevelés mellett jelentős alappillér az egészségügy. Idén is jut erre elég figyelem?
Az egészségügyi ellátásban az orvosi rendelők fejlesztésére 140 millió forintot különített el az idei költségvetés. Elindult és folyamatban van az Újbudai Gyermek Egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet közbeszerzési eljárása, amely remélhetőleg a közeljövőben eredményesen lezárul. Az intézmény a volt Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskola épületében kap majd helyet.

Ezekhez a beruházásokhoz milyen kormányzati segítségre számíthat a kerület?
A nagyobb léptékű beruházások központi támogatást is igényelnek, amelyhez a szükséges önrészt az önkormányzat biztosítja. Állami forrásbevonásra pályázunk például a Madárhegyen található több mint húsz földút burkolási munkálataihoz, ami már nagyon régi adóssága a kerületnek. A költségvetésről összességében elmondható, hogy mindazt, ami jól működik, meg kell őrizni, miközben folyamatosan érdemes megvizsgálni, mely területeken van lehetőség forrásbevonásra, fejlesztésre. A kerület vezetése hosszú távra tervez.

Idén is nagy figyelmet fordít az önkormányzat Újbuda parkjaira, zöld területeire, a növényzet gondozására és gyarapítására, az élhető környezet megóvására.

Újbuda