Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. szombat, Emil, Csanád

A Föld napja a Bikásban

Újbuda   |   2022, május 10 - 11:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata környezetvédelmi alapjának támogatásával az Újbudai Pedagógiai Iroda a Föld napi rendezvényét ezúttal a járványügyileg biztonságos szabadtéren, a Bikás parkban rendezte meg. A Föld természeti értékeinek megismerését és felelős védelmét célzó rendezvényen több mint 400 óvodás, és 370 természetrajongó iskolás vett részt.

A színes programok közül nem volt könnyű választani: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátrában a kicsik megtanulhatták, melyik csőrfajta mire alkalmas, és megismerhették az év madarát, a zöld küllőt. A parkban lehetett lovagolni, kisállatokat dédelgetni, sőt, a bátrabbak a siklósimogatóba is betérhettek.
A Tüskevár Alapítvány mentett állatokat mutatott be a közönségnek. A Humusz Szövetség komposztálni tanította a gyerekeket, a rendezvényre kitelepült Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pedig ismeretterjesztő programokkal készült. A mozgás sem hiányzott: a Bikáson lehetett kosarazni és asztaliteniszezni. A gyerekek az erdei és háziállatok mellett hüllőkkel, egzotikus állatokkal és terápiás kutyákkal is közelebbi kapcsolatba kerülhettek.
Az Újbudai Pedagógiai Iroda a Föld napja alkalmából változatos pályázatokat írt ki óvodásoknak, általános és középiskolásoknak. A hat kategóriában indított rajzpályázatokon egyebek mellett az év fáját, vadvirágát, halát, rovarát vagy gyógynövényét lehtetett lerajzolni, más kiírásokban pedig a gyerekek megtervezhették az országos Petőfi-emléktúrát, vagy bemutathatták a világ legkülönlegesebb nemzeti parkjait. A rendezvény a pályázatok eredményhirdetésével és a díjak átadásával zárult.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Önvezető autók, robotok és mesterséges intelligencia  

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia tanszékét a Bosch és az ELTE együttműködésében a Lágymányosi Campus Informatikai Karán. A világ első számú autóipari beszállítója által létrehozott tudásbázis az önvezető autózás és az ipari robotika területén végez majd kutató-fejlesztő tevékenységet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.