Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

A Facebookon indított akciót a Vérellátó

Újbuda   |   2018, május 18 - 11:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Véradó tabló – Te is képes vagy rá! címmel elindult a Karolina úton található Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) nyereményjátéka. A szolgálat a fesztiválszezont is kihasználja a létfontosságú készletek feltöltésére, és cégek is rendeznek saját akciókat.

Az OVSZ nyereményjátékán való részvétel feltétele, hogy a jelentkező vért adjon június 15-ig, majd küldjön magáról egy fotót. A Véradó tablót a szolgálat Facebook-oldalán teszik közzé. Az OVSZ egy kétszemélyes hosszú wellnesshétvégét sorsol ki a fényképeket beküldők között június 22-én.

A véradókat a nagy nyári fesztiválokon is várják. A Magyar Vöröskereszt idén is részt vesz a soproni VOLT-on, a Velencei-tó partján megrendezett EFOTT-on, a Balaton-felvidéki Művészetek Völgyén és a Szegedi Ifjúsági Napokon. Jelen lesznek számos városi, falusi rendezvényen is, hiszen nyáron Budapest kiürül, az emberek ritkábban mennek el például a Karolina útra vért adni.

Az Újbudán működő 77 Elektronika Kft. is megszervezett egy véradó akciót munkatársai között, amelyen csaknem 70 dolgozó vett részt. – Az orvostechnikai eszközöket gyártó vállalatnak nem ez az első ilyen jellegű felhívása – mondta lapunknak Ági Tamás belkereskedelmi igazgató.

Véradásra minden 18 és 65 év közötti, legalább ötven kiló testsúlyú egészséges felnőtt vállalkozhat. Nagyon fontos, hogy a jelentkező donor elegendő folyadékot igyon, és egyen legalább pár falatot. Ha ezt nem tette meg, akkor célszerű közvetlenül a vérvétel előtt hozzávetőleg fél litert elfogyasztani a kikészített folyadékból. Férfiak évente akár ötször, nők négyszer adhatnak vért, de két alkalom között legalább 56 napnak el kell telnie.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.