Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

A dicsőség ünnepe

Újbuda   |   2016, július 18 - 10:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Július 22-én látványos programmal ünnepeljük a Nándorfehérvári Diadal emléknapját. Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője szerint ez a nap a hit és az összefogás diadala volt, amelyből valamennyien közös reményt és öntudatot meríthetünk.

Öt évvel ezelőtt nyilvánította nemzeti emléknappá a Parlament a nándorfehérvári diadal évfordulóját. Ön egyike volt a kezdeményezőknek. Miért érezte fontosnak ezt az ügyet?

Ez az egyik legjelentősebb magyar győzelem a hadtörténelemben, tekintettel kivívásának körülményeire, hosszú távú következményeire, illetve nemzetközi jelentőségére. Köztudott, hogy a győzelem mintegy hetven évre megállította a török hadsereg további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Nem véletlenül rendelte el III. Callixtus pápa, hogy a déli harangszóval hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért. Immáron 560 éve hirdeti az egész keresztény világban ez a páratlan „emlékmű” a magyarok dicsőségét. Ideje volt annak, hogy mi is méltó helyén kezeljük 1456-ot.

Ez egy katonai ünnep?

Annál sokkal több. Tény, hogy Nándorfehérvár hősei az akkori kor legmodernebb hadseregével szemben tudtak győzedelmeskedni, de a diadal a keresztény hitnek és az összefogásnak volt köszönhető. A magyarságot az átélt történelem, a közös emlékezet, az anyanyelv, a keresztény neveltetés formálta nemzetté. Ez az összetartozás nem csak egymáshoz köt minket, de hozzákapcsol a keresztény világ többi népeihez is. A nándorfehérvári diadal Európát, az európai keresztény kultúrát mentette meg a pusztulástól. A hősök helytállása a mai kornak azt üzeni, hogy mindig van remény és soha nem szabad feladni harcot.

Az ünnepségre a Rákóczi Szövetség szervezésében 150 határon túli magyar gyermek érkezik minden évben. Miért?

Ez a nap a hazafiságnak, az önfeláldozásnak, az emberi helytállásnak, az európaiságnak, az európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe. Az elmúlt években nekünk, magyaroknak, rendkívüli erőfeszítésre volt szükségünk a romboló erkölcsi-gazdasági válság leküzdéséhez, és sok egyéb mellett közös reményt és öntudatot meríthetünk történelmünkből, elődeink helytállásából és sikereiből, őseink hazaszeretetéből. Ez az örökség közös, mindannyiunk ünnepe. Összetartozásunk tudatát a fiatalabb generációknak is érezniük kell.

Milyen programok lesznek idén július 22-én?

Reggel 9-től a Magyar Honvédség Központi Zenekara játszik térzenét a Magyar Tudományos Akadémia kikötőjében. Fél 10-től a Duna Lánchíd és Parlament közé eső szakaszán díszsortűzzel tisztelgünk a nándorfehérvári diadal hősei előtt, miközben a Szent Flórián tűzoltóhajó nemzeti színű dísz-vízsugarat bocsát ki. 10 órától az Akadémia kikötőjétől díszmenet indul a Honvéd Nemzeti Díszegység, a történelmi zászlók és a honvéd zenekar felvezetésével a Várba. Őket a jelmezes hagyományőrző egyesületek és az érdeklődők követik. A menet fél 11 körül érkezik Hunyadi János szobrához, ahol a térzenét követően katonai tiszteletadással megkoszorúzzuk a nándorfehérvári hős szobrát. Mindenkit szeretettel várunk erre a látványos délelőttre, melynek részletes programja a www.nandorfehervaridiadal.kormany.hu oldalon olvasható.