Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

A BKK szombattól módosítja a felszíni közlekedés menetrendjét

Újbuda   |   2014, március 26 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár a 4-es metrót a tervek szerint péntek déltől használhatják az utasok a felszíni közlekedés csak másnap, a szombati üzemkezdettől változik meg - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Szombattól jelentősen módosul a felszíni közlekedés: tíz fővárosi kerületben, valamint Budaörsön és Törökbálinton összesen 40 autóbusz-, öt villamos- és három trolibuszvonal menetrendje módosul. Korábbi közlésük szerint a felszíni járathálózatot úgy alakították át, hogy a 4-es metró használatát ösztönözzék. Ott azonban, ahol a metróra való átszállás lassítaná az utazást, nagyrészt meghagyták a felszíni utazási lehetőséget, ezért nem változtattak érdemben például a dél-budai villamosok közlekedésén.

Tarlós István főpolgármester kedden jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt pénteken adja át a 4-es metrót, amelyet az utasok a vasárnapi üzemzárásig ingyen vehetnek igénybe.

A 4-es metrót (Kelenföld vasútállomást köti össze a Baross téri Keleti pályaudvarral) nyolc év építés után adják át, az első "kapavágást" 2006-ban ejtették meg. A viszonylat 7,4 kilométeres és tíz állomáson halad át. A metrószerelvényeket a francia Alstom cég szállítja, ezek külsőre megegyeznek a 2-es vonalon közlekedő Metropolis kocsikkal, ám inteligensebbek, a 4-es metró vonalán automata vezérlésű szerelvények közlekednek.

Részletes térkép és további információ a városrészeket érintő közlekedési változásokról a BKK holnapján:
http://www.bkk.hu/m4/info.php

A Budapesti Közlekedési Központ elérhetőségei:
www.bkk.hu
http://www.bkk.hu/magunkrol/elerhetoseg/

BKK Központ
Telefon: 06-30-774-1000 (hívható munkanapokon 08-17 óra között)
E-mail: bkk@bkk.hu
Fax: +36 30 774 1001

BKK Ügyfélszolgálat
Személyes ügyfélfogadás: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 19-21.
Levelezési cím: 1241 Budapest, Pf. 200
Telefonszám (Call Center): +36 1 3 255 255
E-mail: bkk@bkk.hu

A BKK szombattól módosítja a felszíni közlekedés menetrendjét

A BKK szombattól módosítja a felszíni közlekedés menetrendjét

A BKK szombattól módosítja a felszíni közlekedés menetrendjét

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.