Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

A Bikás parkban folytatódott az újbudai fesztiválszezon

Újbuda   |   2016, szeptember 19 - 12:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Önkormányzat által szervezett Őszköszöntő Fesztivált a kissé hektikus időjárás sem tudta elrontani. A szervezők és a nézők alkalmazkodtak az időnként átvonuló zivatarokhoz, így az esti tűzijáték kivételével minden programot, koncertet megtarthattak a Bikás parkban.

Mivel a fesztivál a Színházak Éjszakája napjára esett, adta magát a gondolat, hogy a fennállásának nemrég 35. évfordulóját ünneplő Karinthy Színházat is meghívják a rendezvényre, és más programokat is a színházi tematika köré szervezzenek. Az újbudai családok körében különösen nagy népszerűségnek örvendett a középkor világát interaktív módon bemutató helyszín, ahol az érdeklődők régi korok ruháiba bújhattak, a felnőtteknek jósdát működtettek és gyógyfű felismerő versenyt tartottak, a gyermekeket pedig elsajátíthatták a középkori lovagi tornák bajvívási technikáit, illetve kisállat simogató is várta őket a Banya Tanyán. A gyertyaöntéstől a kovácsok mesterségéig sok érdekeset lehetett látni a színes kavalkádban, de nagy sikere volt a western falunak is. A Kána falu történetét bemutató kiállítás is kitelepült a Bikás parkba: egy jurtányi csodát hoztak el, hogy az ősi település életét bemutathassák. A gyermeknapon is nagy sikerrel szereplő 3D-s moziban pedig középkorról szóló, térhatású filmeket vetítettek.

Sztárok nemcsak a színpadon, hanem a nézők között is feltűntek. Karinthy Vera családjával, Kiss Tibor, a Quimby együttes frontembere kisgyermekével érkezett, míg Varga Miklós énekes nagy gyerekeit hozta el személyesen, hiszen ők is felléptek a Petőfi Musical Stúdió műsorában.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere a nyeremények sorsolásánál kiemelte, az Őszköszöntő Fesztiválnak a szórakoztatáson túl közösségépítő szerepe is jelentős. Az önkormányzat legtöbb képviselője kilátogatott az eseményre, és beszélgetett a polgárokkal, meghallgatva a lakosság ötleteit, javaslatait is. Hoffmann Tamás a színpadon, a pecsétgyűjtő vetélkedőben résztvevők közül kisorsolt gyerekeknek adott át ajándékokat, amelyek összértéke meghaladta az 1 millió forintot. A 100 ezer forint értékű osztálykirándulás is gazdára lelt, amelyet a lufifelengedő flasmob közreműködői közül sorsoltak ki; a Keveháza utcai óvodába járó László Rafael nyerte meg azt csoporttársainak.

Szabolcs Attila, Albertfalva és Kelenföld országgyűlési képviselője kihangsúlyozta a rendezvény kulturális értékeit. A kulturális nevelésre idén több szervezet is felhívta a látogatók figyelmét. A BMK az önkormányzat Családbarát Újbuda projektjéhez kapcsolódva az édesapákat szólította meg, programokat és játékos vetélkedőket kínáltak apáknak és gyermekeiknek. A Felelős Szülők Iskolája partneréivel együtt érkezett a fesztiválra. Az iskolakezdéssel, neveléssel kapcsolatos tanácsadáson túl abban is segítették a családokat, hogy megtalálják a minőségi szórakozás legjobb formáit, amelyek nemcsak fejlesztik és boldoggá teszik a gyermekeket, de a családokban is erősítik az összetartozás élményét. Ők hozták el a gyerekek nagy kedvencét is, a Minimax tvcsatorna Picicicáját is.

A Karinthy Színház sátrában számos színészlegenda kelléktárát ismerhették meg az érdeklődők, és ingyenes belépőket is lehetett nyerni - nem éppen hétköznapi módon - az előadásokra. A Lufi Expressz által biztosított többszáz luftballonra kötötték fel újbudaiak azokat a lapokat, amelyeket egy látványos flashmob keretében engedtek az égbe délután. A Karinthy Színházba azok a szerencsések léphetnek be ingyenesen, akiknek sorsjegyét mások megtalálják, és felhívják a feleresztőt a cédulán megadott telefonszámon. Természetesen a szerencsés megtalálók is a Karinthy Színház vendégei lesznek egy előadásra.

Kézműves foglalkozással, a városrészt bemutató kvízzel kedveskedett az Albertfalva sátor az Összefogás Újbudáért Egyesület pedig ”Újbuda egy életérzés” című irodalmi pályázatára hívta fel a látogatók figyelmét. Október végéig még leadhatók a máshol még meg nem jelent alkotások arról, hogy miért jó a XI. kerületben élni, dolgozni, iskolába járni. A kézműves foglalkozásokon a gyerekek itt is jól szórakozhattak, szüleik figyelmét pedig az ‘56-os emlékév keretében szervezett programsorozatra hívták fel az egyesület aktivistái.

Az információk átadásában más sátraknál, standoknál sem volt hiány. Az önkormányzat munkatársai ezen a hétvégén a Bikás parkban válaszolták meg a felmerülő kérdéseket. A Közbiztonsági sátorban a bűnmegelőzésről, a bűnüldözés korszerű technikáiról, az ezzel kapcsolatos mindennapi tevékenységekről tartottak szakmai bemutatókat. Az önkormányzat szakemberei a közigazgatás és a rendészeti munka együttműködésének gyakorlatáról is itt adtak tájékoztatást, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum pedig a drog-prevenció legújabb lehetőségeiről informálta a fiatalokat. A kisebbeket itt is kézműves foglalkozás és a rendészeti járművek bemutatása várta.

A fesztiválban rejlő lehetőségeket számos cég, szervezet is felismerte. A K&H Bank, valamint a Balla Ingatlaniroda újbudai képviselőinek célja nem csak reklámfogás volt, hanem arról is tájékoztatták a családokat, hogyan tudnak egyszerűen boldogulni egy új otthon megteremtésekor. Az Avon kozmetikai cég sátránál a kulturális és készségfejlesztő nevelésre helyezték a hangsúlyt, a gyermekek színészek portréit színezgették. A rendezvényen résztvevő cégek sok-sok értékes nyeremény felajánlásával járultak hozzá a programhoz.

A nagyszínpadon délelőtt a Kispárna Mesezenekar és a Csipet csapat énekeltette meg a gyerekeket, majd a Rock and Magic, a tavaly világelső címet szerzett gazdagréti egyesület nagyformációi remegtették meg táncaikkal a színpadot. A Petőfi Musical Stúdió műsora mellett a közönség láthatta a Szivárvány Táncszínház előadását, de fergeteges koncertet adott Bereczki Zoltán EMeRTon-díjas színész, énekes is. Az Americana Project koncertjén a pedal steel gitár különleges hangján szólt a country muzsika. A Fiesta zenekar tovább fokozta a jó hangulatot, amelyet Takács Nikolas fellépése tett teljessé. A fesztivál fénypontja a nemzetközi hírű, sok örökzölddé vált diszkósláger szerzője, az Ottawan duó fellépése volt. A lelkes újbudai rajongókat az újabb zivatar sem tudta elriasztani, sokan ernyők alatt énekelték Estherrel és Roberttel a Hands up-ot, vagy a D.I.S.C.O-t. A külföldi sztárok a koncert végén lejöttek a színpadról és a küzdőtér első soraiban álló nézőkkel kezet fogva köszönték meg a tapsot.

D. B. S.