Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

A bevándorlási hullám felelőtlen kezelése társadalmi feszültséget szít

Újbuda   |   2016, szeptember 21 - 12:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

A menekültek helyzetét, az Európába illegálisan bevándorlók tömeges érkezése okozta problémákat taglalták a „Migránsválság Női Szemmel” című konferencián szeptember 20-án. Az A38 hajón tartott programot a családok szempontjait előtérbe helyező Fiatal Családosok Klubja egyesület szervezte.

Az Európába tartó menekültek tömeges érkezése olyan helyzetet teremt, mely felelős döntéseket kíván - hangzott el a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) konferenciáján. – Ezeket a döntéseket azonban csak olyan testületek vagy vezetők hozhatják meg, amelyek elszámoltathatóak és elnyerték a választók akaratát, jóváhagyását - mondta megnyitó beszédében Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke. Szerinte ilyen testület az Európai Parlament (EP) vagy éppen a magyar kormány is, míg – állítja - az Európai Bizottság hibásan kezeli a problémát. Ezért is érzi visszásnak, hogy a Bizottság a választott testületek megkérdezése nélkül, a létező európai szabályokat és törvényeket átlépve igyekezett megoldani az egész Európát sújtó problémát. Pelczné arról is beszélt, hogy bár nőként őt is érzékenyen érintette a menekülő édesanyák, gyermekek tragédiája, a statisztikák azt mutatják, hogy az eddig Európába érkezett, megközelítőleg 1,5 millió migráns többsége fiatal férfi. Úgy véli, ez magyarázza azt is, hogy egyes szakértők szerint a migráció és az európai közbiztonság romlása összefügg. A politikussal egyetértésben Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondja, a fiatal férfiak túlsúlya nem csak a befogadó országok többségi társadalmában, de a már korábban megérkezett bevándorló kisközösségek életében is változást okoz, és az integráció ellen hat. Sántha szerint a kulturális különbségek miatt az ide érkezőket gyakran sokkhatásként éri Nyugat-Európa nyitott, liberális értékrendje, ami csak súlyosbítja azt a helyzetet, hogy legtöbbször eleve hamis elvárásokkal kelnek útra.

Király Nóra, a FiCsaK alapítója családanyaként és nőként elsősorban Európa városainak biztonságáért aggódik, azért az évszázadok alatt kiküzdött vívmányért, hogy az itt élők szabadon és biztonságban járhassák városaikat. Az egyesület következő akciója is erre hívja fel a figyelmet - családi sétával és lufi eregetéssel - szeptember 30-án

Az eseményen felszólalt még Pálffy Károly, Bicske polgármestere, Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő és Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója is.

B. Gy.