Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

A 77 Elektronika nyerte az idei Magyar Innovációs Nagydíjat

Újbuda   |   2017, március 29 - 15:12Nyomtatóbarát változatSend by email

A 17. alkalommal átadott Magyar Innovációs Nagydíjat a 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta a gyógyászatban használt félautomata vizelet üledék analizátor termékcsalád kifejlesztéséért és forgalmazásáért. Az elismerést Zettwitz Sándor ügyvezető vette át Kövér Lászlótól a Parlament Felsőházi Nagytermében március 29-én.

A 2017-ben Magyar Innovációs Nagydíjjal kitüntetett félautomata vizelet üledék analizátor termékcsalád a 77 Elektronika Kft. 2011-ben indult kutató-fejlesztő-innovációs (KFI) programjának eredménye. A vállalat célja egy a világpiacon egyedülálló készülék-kategória megteremtése volt. - Fontos volt az is, hogy az új technológiát nemcsak humán, hanem a sok szempontból eltérő követelményekkel rendelkező állatorvosi diagnosztika területén is fel lehessen használni – mondta érdeklődésünkre Zettwitz Sándor az ünnepélyes díjátadón. Hozzátette: az innováció új készülék kategóriát teremtett, világszerte lehetőséget adva sok tízezer kis és közepes (tehát drága, automata készülékkel nem rendelkező) humán és állatorvosi laboratóriumnak a korszerű, gyors, pontos, egyszerű, mikroszkópos vizelet üledék analízis elvégzésére. A félautomata vizelet üledék analizátor az állatorvosi területen forradalmian új változást hozott. Az eddig egyedül lehetséges, bonyolult, időigényes, szubjektív és drága manuális mikroszkópia helyébe lépett az új mérési módszer. Az eljárás pár hónap alatt a kötelező vizsgálati protokoll része lett.

Az innováció megvalósításához a tervezettnél is több új, részben az új készülék-kategóriához, részben a vizelet üledék mérés technológiájához kapcsolódó műszaki ötletre, megoldásra volt szükség. Új fejlesztés az elektronikus hardver megoldás, új a teljes mechanikus konstrukció, új a szoftver architektúra, új a felvett digitális képeket kiértékelő speciális, neurális hálózatokra épülő képkiértékelő modul struktúrája, logikája és maga a kiértékelő modul tanításának módszere is. Mindezeket az újdonságokat szabadalmak védik.

A forgalmazás 2016 első negyedévében indult Európában, az USA-ban és több ázsiai országban. A cég tavaly 2484 ilyen készüléket értékesítettek, amelyből mintegy 5milliárd forint többlet árbevétele és 1,7 milliárdos többlet eredménye keletkezett. A társadalmi hasznosságot az új, pontos és gyors méréstechnika megjelenésén túl az is jelzi, hogy az innováció megvalósításához a 77 Elektronikánál 467 millió forint értékű beruházásra, több területet érintő szervezeti fejlődésre és 84 új munkahely létrehozására volt szükség. A cég az innovációval kapcsolatos know-how-t részben nemzetközi szabadalmakkal védi.

A díjat Kövér László házelnök adta át a kft. ügyvezetőjének. Hangsúlyozta, a jövő biztonságának pillérei az újdonságok, az innováció. A magyar gazdaságpolitika nagymértékben támogatja a K+F+I területét, ebben az évben 500 milliárd forinttal. Az állami ráfordítás mértéke ezzel a tavalyi 0,96 százalékról 1,5 százalékra nőtt.

Az idei innovációs pályázatra 38 pályázatot adtak be. A Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi elnöke Závodszky Péter hangsúlyozta, a pályázati adatok szerint a 32 megvalósult innovációs teljesítmény révén a megvalósító vállalkozások összesen több mint 21 milliárd többlet árbevételt értek el (melynek jelentős hányada exportból származik) és közel 400 új munkahelyet hoztak létre. A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, stb. nyomán további több 10 milliárd forintnyi társadalmi haszon keletkezett.

T. K.