Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

85 éves lett Törőcsik Mari

Újbuda   |   2020, december 7 - 14:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Törőcsik Mari novemberben ünnepelte nyolcvanötödik születésnapját. A világszerte ismert és elismert színésznő, a XI. kerület díszpolgára a következő üzenetet küldte az újbudai olvasóknak a közelgő ünnepekre: „Nekem a karácsonyok voltak mindig a legszebb ünnepek. A nehéz napokon azt kívánom mindenkinek, hogy gondoljanak a múlt szép napjaira és a jövő szép napjaira."

díjat és elismerést kapott. A Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A legendás színésznő 1935-ben született a Heves megyei Pélyben. A Színművészeti Főiskolát 1954-ben kezdte el, operett szakon. Még színinövendék volt, amikor megkapta a női főszerepet Fábri Zoltán ikonikussá vált filmjében, a Körhintában, ami óriási hazai és nemzetközi sikert hozott. A következő években az Édes Anna és a Szent Péter esernyője című filmekben nyújtott alakításai már teljes bizonyosságot adtak afelől, hogy Törőcsik Mari kora egyik legkiemelkedőbb művészévé válhat.

A Légy jó mindhalálig, a Pacsirta, A Pál utcai fiúk, az Utazás a koponyám körül, a Macskajáték vagy a Déry Tibor novelláiból készült, 1971-ben bemutatott Szerelem után 1976-ban kapta meg karrierjének talán legnagyobb elismerését. A férje, Maár Gyula által rendezett, Déryné, hol van? című produkcióban játszott főszerepével nyerte el a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat. Ez a film nem lett itthon annyira népszerű, mint például a Makk Károly rendezte Szerelem, de az USA-ban, Olaszországban és Franciaországban sikerrel vetítették a mozik, és „Mari Törőcsikként” még ma is emlékeznek a főszereplőre.

Színpadi kiugrására 1968-ig kellett várni, ekkor mutatta be a Nemzeti Színház kamaraszínháza, a Katona József Színház Leonyid Zorin Varsói melódiáját. A kétszemélyes darabot Iglódi István rendezte, a játszótárs pedig Sztankay István volt, az előadás nagy elismerést aratott nemcsak a közönség, hanem a szakma köreiben is.

Törőcsik Mari fontos szerepet játszott a vidéki színházi életben is: 1979–1980-ban ő volt a győri Kisfaludy Színház (ma Győri Nemzeti Színház) művészeti vezetője, 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt (közben egy évtizedig a Mafilm színtársulatához tartozott). A Művész Színház kísérlete után az 1993/94-es évadban a Thália Színház igazgatója volt, gyakran vendégszerepelt a budapesti Katona József Színházban. 2002 óta újra a Nemzeti Színház tagja. A Nemzeti Színház társulata idén közös videoüzenettel ünnepelte születésnapján Törőcsik Marit, emellett a járványhelyzetben is teljesítették kívánságát, miszerint nem kér mást, csak hogy tavalyhoz hasonlóan ismét eljöjjön hozzá a „Nemzetije”. Velemi házának ablakán keresztül a színház több tagja is verssel, énekkel lepte meg, kedvenc orosz rendezője, Anatolij Vasziljev pedig külön üzenetben köszöntötte a művésznőt.

Forrás: MTVA Archívum, Nemzeti Színház

Címkék: