Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 29. csütörtök, Anonymus

’56-os ünnepségsorozat kezdődött a Malomban

Újbuda   |   2016, október 7 - 11:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az 1956-os szabadságharc és forradalom 60-adik évfordulójára emlékező ünnepségsorozat kezdődött október 6-án a Malom Közösségi Térben az Összefogás Újbudáért Egyesület jóvoltából.

A Malom Közösségi Tér 1956-os nyitórendezvényén Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese mondott beszédet. A történész vallja, saját történelmünket ismerni kell, amihez a Nemzeti Emlékezet Bizottság is mankót nyújt. Az 1956-os szabadságharc és forradalom jubileumi ünnepségsorozat első rendezvényét október 6-án tartották, Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő, a rendezvény védnöke elmondta, a 60 éve történt eseményekről minden évben méltán kell megemlékezni, ám a kerek évfordulók mindig mélyebb gondolkodásra késztetnek. A nyitórendezvényen Ujfalvy Szabó Zsolt, az Összefogás Újbudáért Egyesület alelnöke a megemlékezés további állomásairól beszélt. A következő hetekben számos különböző program várja még az ’56-os forradalomra és szabadságharcra emlékezőket.

„A mindenkori megemlékezés lehetőséget nyújt arra is, hogy a történészek az ismereteket összehasonlítsák, a párhuzamokat és eltéréseket megvizsgálják. Ez segít abban, hogy megértsük a közös történelmet, és egyúttal a sajátos magyar nézőpont is nagyobb hangsúlyt kaphat a forradalomról szóló európai párbeszédben. Így megváltozhat az a 15-20 éve tapasztalható tendencia, amelyben az 1956-os magyar forradalom egyre veszített jelentőségéből az európai emlékezetben” – vallják a történészek és az eseményeket megélő szemtanúk.

T. K.