Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 23. hétfő, Dezső

'56-os pályázat: Kihirdették a nyertes pályaműveket

Újbuda   |   2015, október 27 - 16:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Balázs Marcell és Pelle Zita alkotása nyerte az '56-os emlékmű pályázatot. Újbuda Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi eseményeinek 60. évfordulójára hirdetett nyílt pályázatára 35 pályamű érkezett, melyek közül a zsűri négyet talált díjazásra érdemesre.

A Próféta Galériában egy kiállításmegnyitóval egybekötve hirdették ki az '56-os emlékmű-pályázaton legjobbnak tartott pályaműveket október 22-én. Újbuda Önkormányzata 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi eseményeinek 60. évfordulójára hirdetett nyílt pályázatára 35 pályamű érkezett, ezek közül választotta ki a zsűri a négy djíazásra érdemest, köztük a győztest is. A négy legjobbnak ítélt pályamű díjának összértéke bruttó 3 millió forint. A megvalósítás jogát elnyerő pályázat jövőre 20 millió forintból készülhet el.

A nyertes pályázatot Balázs Marcell és Pelle Zita tervezte. Munkájukban a természeti hatásokat a kollektív magatartással állítják párhuzamba: - Az eső által kirajzolt körvonalra egy olyan betongyűrűt terveztünk, amelyen lévő felirat esővíz hatására láthatóvá válik, a száradás során pedig eltűnik. Ez a jelenség utalás a hiányra és az emlékezés dinamikájára is - állítják a tervezők műleírásukban. A szobor a sors- és bajtársiasságot is ábrázolja. A Móricz Zsigmond körtéren található Gomba talapzatának speciális anyaggal burkolt betongyűrűjén a szabadságharcban aktívan szerepet vállaló Örkény István Galambok című szövegéből vett idézet lesz látható esővíz hatására.

További információk: http://1956.ujbuda.hu/

K.V.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Streetball kupa Gazdagréten  

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.