Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

'56-os megemlékezések Újbudán

Újbuda   |   2016, október 22 - 13:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fotókiállítással, emléktáblaavatással, valamint koszorúzással folytatódott az 1956-os szabadságharc és forradalom hatvanadik évfordulójára rendezett kerületi ünnepségsorozat. Vasárnap felavatták a Móricz Zsigmond körtéri új '56-os emlékművet is.

Újbuda Önkormányzata az 1956-os ünnepségsorozat keretében fotókiállítással is megemlékezik az évfordulóról. A főként a kerületben, a forradalom és szabadságharc napjaiban készült képeken látható például a Gomba, a korábbi, a Gellért téren álló szovjet emlékmű, barikád, valamint a BME-ről induló békés tüntetés több momentuma is, továbbá Horváth Miklós hadtörténésznek köszönhetően rövid szöveg is hírt ad a hatvan éve történt kerületi eseményekről. (A BME-s képeket az egyetem bocsátotta rendelkezésünkre, a tablók - melyek egyikén a kerületben elesett 54 áldozat neve is szerepel - a BKK körtéri ügyfélközpontjában november 4-ig, a szabadságharc leverésének napjáig láthatók.)

Dr. Takács Pál Budafok emblematikus alakjának emléktábláját is felavatták a jelenlegi Tüdőgondozó épületénél. Az 1956-os hőst a forradalom idején a Forradalmi Bizottság és az újjáalakult Kisgazdapárt helyi elnökének választották, és kikérték véleményét az átalakulással kapcsolatos megbeszéléseken. 1957 áprilisában letartóztatták. Takács Pál ellen a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával indult büntetőeljárás, végül életfogytig tartó börtönre, továbbá 10 év jogvesztésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték. A börtönben súlyos beteg lett, végül 1963 márciusában szabadult. Ezután üzemorvosként is dolgozott, mielőtt nyugdíjba vonult, majd visszavonultan élt a Plébánia utcai lakásban 1977. július 23-án bekövetkezett haláláig – idézte fel érdemeit az avatás alkalmával Szabolcs Attila, Újbuda országgyűlési képviselője.

Két további helyszínen volt pénteken koszorúzás az évforduló alkalmával. Az Október huszonharmadika utcában található emlékhelyen, ahol Molnár László alpolgármester mondott beszédet, valamint a Szent Imre Kórház területén lévő emléktáblánál, ahol Csernus László önkormányzati képviselő mondta az emlékezés sorait. Mindkét hely azoknak állít emléket, akik életüket adták a forradalomért. A kórházi emléktábla név szerint említik azokat az orvosokat, nővéreket és kórházi segítőket, akik hősi helytállásról tettek tanúságot, segítették a forradalomban megsérült honfitársaikat.

Október 22-én a Műegyetem rakparton lévő 1956-os emlékmű megkoszorúzásával kezdődött az '56-os forradalom és szabadságharc hatvan éves évfordulójának központi ünnepségsorozata szombat délután. Ezt követően a Műegyetem ünnepségén emlékeztek a hatvan évvel ezelőtti bátor ifjúságra és az egyetemen történtekre. A tömeg végül fáklyás menetben vonult a Bem József térre.

Október 23-án emlékművet avatott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Újbuda Önkormányzata a Móricz Zsigmond körtéren. A Balázs Marcell és Pelle Zita építészek tervei alapján elkészült emlékhely, egy speciális anyaggal burkolt betongyűrű, amely a körtéri Gomba épületét veszi körül. A gyűrűn a szabadságharcban aktívan szerepet vállaló Örkény István "Fohász Budapestért" című művének egy részlete olvasható. Az emlékhely különlegességét az adja, hogy a felirat esőben válik igazán láthatóvá. Az alkotók szerint a mai elidegenítő világban a fiatalok fejüket lehajtva közlekednek, viszont az esőben látva az idézetet, együttesen néznek fel, és válik így a felirat közösségteremtő erővé.

Vasárnap este a XI. kerületi 1956-os ünnepségsorozat egyik záróakkordjaként tartottak megemlékezést Schwéger Tamás emléktáblájánál a Bartók Béla út 76. szám alatt. Schwéger Tamás az 1956-os ellenálló fiatalok csoportjához tartozott, aki a Móricz Zsigmond körtéren szállt szembe az ellenséges tankokkal.

A gazdagréti Dzsungel Parkban megrendezett október 22-i, évek óta, hagyományosan megrendezett őszi futóversennyel is a forradalomra kívántak emlékezni és emlékeztetni a szervezők. A jelentkező gyerekek számos kategóriában indulhattak a versenyen, mindannyiukra értékes nyeremény várt – mondta a fővédnök, Király Nóra alpolgármester. A célba érők korhű fegyver- és ruhabemutatót nézhettek, valamint fotózkodhattak a zubbonyba és kabátba öltözött katonákkal, szervezőkkel.

Újbuda