Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

’56-os hősökre emlékezett Újbuda

Újbuda   |   2015, október 22 - 14:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén az Őrmezei Általános Iskolában volt Újbuda Önkormányzata október 23-ai megemlékezése. Az eseményen a kerület vezetői is megjelentek, a műsor az oktatási intézmény tanulóinak köszönhető.

Minden évben más-más iskola szervezi az október 23-i kerületi megemlékezést, de emellett Újbuda egyéb részein is lehetőség van arra, hogy a járókelők leróhassák kegyeletüket az áldozatok emléke előtt. Ez azért is fontos, mert az ’56-os események kiindulópontja is ide köthető, és számos ponton kapcsolódott a forradalmi események láncolatába. Hoffmann Tamás polgármester szerint fenntarthatatlan, hogy nincs a kerületben olyan köztéri alkotás, amely méltó lenne az áldozatok, a mindennapi hősök emlékéhez. Elmondta: ehhez kapcsolódóan hirdetik ki az ’56-os szoborpályázat eredményét is, és amint a terveket megvalósítják, régi álma válik valóra a kerületnek. Azaz, szavai szerint a forradalom 60. évfordulójára már egy köztéri alkotás előtt róhatjuk le kegyeletünket október 23-a nagyjai előtt.

Simicskó István honvédelmi miniszter hangsúlyozta, a magyarok vele született tulajdonsága, hogy hamarabb ismeri fel a bajt és érzi meg a külső fenyegetést a mellette élő nemzeteknél. - Emiatt még inkább összefogunk és megpróbálunk védekezni a veszély ellen – mondta. Úgy véli, erre nemcsak ’56 emléke szolgál jó példaként, hanem az 1848-49-es szabadságharcé is. –E hősök emléke a mai migrációs helyzetben is erőt adhat, hogy a nemzet a fennmaradás érdekében összefogással, együttes erővel kilábalhasson a válsághelyzetből – mondta.

K.A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.