Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

500 új elektromos töltőhely létesülhet Budapesten

Újbuda   |   2016, december 13 - 11:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Közel 250 elektromos töltőoszlop és 500 töltőhely létesülhet mintegy 600 millió forint értékben Budapesten a jövőben – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

A Jedlik Ányos Terv megvalósításáról írt alá együttműködési megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester, aminek részeként a jövőben elektromos töltőoszlopok és töltőhelyek létesülhetnek Budapesten. A főváros biztosítja a töltőállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket, míg a nemzetgazdasági tárca vissza nem térítendő támogatást nyújt mindehhez az önkormányzati töltőtelepítési program keretében. A főváros és a kerületek mintegy 250 töltőoszlopra, azaz 500 töltőhelyre pályázhatnak, ezek fedezete az októberben kiírt pályázati felhívás szerinti feltételekkel garantált. Az együttműködés keretében a felek közösen mérik fel a jogszabály-változtatási igényeket, továbbá közös koncepciót dolgoznak ki a kiépítendő töltőpontok helyének kijelölésére is.

A megállapodás szerint a főváros áttekinti a személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozó rendeleteit, és javaslatot tesz a zéró emissziós járművek elterjesztésére a személytaxi szolgáltatásoknál, illetve egy zéró emissziós járművekre épülő közösségi autómegosztó rendszer (car-sharing) bevezetésénél. Ezzel összhangban a főváros a közszolgáltatásokat ellátó járműpark esetében is megvizsgálja a károsanyag-kibocsátástól mentes járművek alkalmazásának lehetőségét.

Újbuda