Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

45 éves az elismert szakiskola

Újbuda   |   2019, június 20 - 15:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Újbudai Szakiskolája a kerület egyik legsikeresebb intézménye. A Budapest közoktatásáért díjjal kitüntetett iskola nemrég a KIP hálózat országos minősített iskolája címet is megkapta, tanárai és igazgatónője is sok elismerést szereztek az elmúlt 45 évben.

Az évfordulós ünnepségen részt vett Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője, valamint Hoffmann Tamás polgármester és Valló Péter a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum kancellárja is június 5-én. – Sok-sok civilizációt láthattunk már az emberiség történelmében, de csak azok voltak képesek fennmaradni, amelyeket szeretet vezérelt. Különösen fontos, hogy a pedagógusok szeretettel végezzék tevékenységüket. Én köszönöm önöknek, hogy hosszú évtizedek óta segítik az itt tanulókat, hogy minél több esélyt kaphassanak az életben, minden idejáró gyermek megtalálhassa a neki megfelelő pályát, és ehhez megkapja a szükséges bölcsességet – mondta Simicskó István, hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel kapcsolatos beruházásokért felelős kormánybiztos.

Hoffmann Tamás örömét fejezte ki, hogy az elmúlt évtizedekben ez az iskola fennmaradhatott, és Újbudán sikerült megtalálni a megfelelő épületet tevékenységük ellátásához. – Hálásak vagyunk az önök munkájáért. Isten éltesse az iskolát, a benne dolgozókat és tanulókat, kívánom hogy a jövőben is ilyen sikerekkel végezzék munkájukat! – köszöntötte az egybegyűlteket.

Újbuda az elmúlt évben külön elismeréssel méltatta az intézményt vezető Palánczné Németh Zsuzsanna munkáját, aki 2018-ban Apáczai Csere János-díjat, valamint Bárczy István-díjat is kapott. Az igazgatónő beszédében vázolta az iskola történelmét, sikereit, és megköszönte Újbuda önkormányzatának, hogy mindig segítette az intézmény sorsának alakulását.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Győrffyné Molnár Ilona Újbuda humánszolgálati igazgatója levélben üdvözölte az ünneplő diákokat és tanáraikat.

Az ünnepségen a speciális nevelési igényű tanulók nagy sikerrel adták elő A Pál utcai fiúkból készült színmű rövidített változatát.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.