Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 19. szerda, Gyárfás

30 éves az önkormányzatiság – 2. rész

Újbuda   |   2020, november 13 - 12:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

1990 őszén tartották az első szabad, demokratikus önkormányzati választásokat a XI. kerületben is. Az önkormányzatiság 30. évfordulóján kétrészes összeállításunkkal azoknak a politikusoknak, szakembereknek, kerületi polgároknak szeretnénk pártállástól függetlenül köszönetet mondani, akik polgármesterként, alpolgármesterként és képviselőként dolgoztak kerületünkért, Újbudáért.

Juhos Katalin 1998–2002

Az első két önkormányzati ciklust sokakkal együtt „hőskorként” éltem meg. Az első években lehetőségem volt alpolgármesterként, majd fővárosi képviselőként ráérezni az önkormányzatiság mibenlétére, kitanulni a hivatali működés rendjét és megérteni a politikai felelősség súlyát. Mire elérkeztünk az 1998-as önkormányzati választáshoz, már a kerületi vezetéssel szemben támasztott lakossági és intézményi elvárások is a korábbinál magasabb minőséget képviseltek.

Polgármesteri működésem során mindig arra törekedtem, hogy a vagyongazdálkodás, a városfejlesztés, az oktatási, kulturális, illetve szociális területen meghozott testületi döntések egymást kiegészítsék, és egy irányba hassanak.

Így sikerült megállítani az önkormányzati vagyonvesztést, miközben végrehajtottuk az első bérlakásépítési programot. A lakhatási lehetőségek megteremtése mellett az új lakások, társasházak megépítése során hangsúlyt fektettünk az élhető környezetre, az úthálózat és a forgalom megszervezésére, illetve az intézményi háttér létrehozására. Jelentős ingatlanberuházások és közlekedési átalakulások kezdődtek meg, mialatt megőriztük az egységes városképet. Abban a négy esztendőben erős és aktív volt a kapcsolat a szomszédos kerületekkel és városokkal, ezért kerülhetett sor a tömegközlekedés megújítására, átszervezésére is (M4 tervezése, Volán-pályaudvar kiépítése). Ezen felül úgy tudtuk átalakítani az addig pazarlóan működő közművelődési intézményhálózatot, hogy a helyi alkotóművészek és civil közösségek új színtereket kaptak a pezsgő és termékeny kulturális élet kibontakoztatásához.

Akkori képviselőtársaimnak, a három alpolgármesternek, valamint a hivatal dolgozóinak is sok érdeme van abban, hogy 2000-ben az év polgármesterének választottak. De a legnagyobb segítséget a helyi polgároktól kaptam, mert mindig a közvetlen, akár pozitív, akár negatív lakossági visszajelzés volt a legfontosabb támaszom a kerület élén.


Alpolgármesterek

• Dr. Balás Piri László

• Dr. Mestyanek Ödön

• Szőke László

Képviselők: Balázs György, Balázs Gyula, Bató András, Dr. Bácskay Antal, Bánsági György, Bojta László, Both Zoltán, Budai Miklós, Busi Kálmán, Czunyi László †, Farkas Ferenc, Farkasné Dr. Kéri Katalin, Dr. Fazekas Róbert, Fodor Vince, Gehér József, Görög András, Gyorgyevics Miklós, Dr. Hoffmann Tamás, 

Jakab Árpád, Jankó István, Jellinek János, Dr. Józsa István, Kis József, Kiss Mária, Kopcsay László, Kristóf József, Dr. Kupper András, Lakos Imre, Lisinszkyné Rezsabek Jolán, Dr. Perjés Gábor András, Riedel René, Szabó Ferenc, Tasnádi András Csaba, Tóthné Vécsei Éva, Veresné Krajcár Izabella †, Wieszt János, Zsembery Gyula


Molnár Gyula 2002–2010

Az előző évtizedek lassan valósággá váló budapesti és kerületi fejlesztései új kihívások elé állították a XI. kerület vezetését a 21. század elején. A legfontosabb feladat volt, hogy a nagyszabású közlekedési fejlesztések (4-es metró, Lágymányosi híd), a komoly és látványos kereskedelmi beruházások (Allee, Fehérvári úti piac), valamint a vonzóvá váló ingatlanpiac miatt növekvő lakásépítések mellett megőrizzük Újbudát élhető, tiszta és biztonságos városrésznek. Úgy kellett a szabályozási környezetet alakítani, hogy miközben ugrásszerűen emelkedett a lakosság, valamint az átmenő forgalom, mi mégis biztosítsuk a kerület alapvető és normális működését mind az oktatás, mind az egészségügy és a szociális ellátás területén. Átalakítottuk az alapfokú oktatás rendszerét, felújítottuk a Fehérvári úti szakrendelőt, a városban egyedülálló szociális védőhálót építettünk ki az idősek (60+ program, gyógyszertámogatás) és a nagycsaládosok számára. Létrehoztuk az önálló kerületi közterület-felügyeletet (saját kamerarendszerrel), külön megállapodást kötöttünk a rendőrkapitánysággal, amelynek eredményeképpen csökkent a bűnelkövetések száma. A közösséggé alakulás egyik legmeghatározóbb élménye volt mindannyiunk számára a sokszínű, tagolt városrészekből álló kerület egységes elnevezésének elfogadása: 2005-ben vettük fel hivatalosan az Újbuda nevet. Szintén a közösségépítés fontos sikere volt az önálló sportegyesület létrehozása (Újbuda Torna Club), amely a női kézi-, illetve röplabdában, valamint a férfi kosárlabdában első osztályú csapattal vett részt a nemzeti bajnokságban, és egy ideig NB II-es, majd NB III-as labdarúgócsapatunk is vitte a városrész jó hírét a nagyvilágban. Ugyanezt a célt kívánta szolgálni a kultúra kiemelt támogatása és a Bartók Béla út kulturális főutcává fejlesztésének szándéka.

A nagy és átfogó tervek megvalósítása mellett nem felejtettük el a napi működés alapvető kérdéseit sem. Minden játszóterünket felújítottuk, új alapokra helyeztük a parkfenntartást, megújítottuk a kerületi ügyfelszolgálatot, amely az ország legszínvonalasabb ilyen intézménye lett. Nem véletlen, hogy akkoriban a főváros legdinamikusabban fejlődő részeként tekintettek Újbudára, ahol jó élni. Az ingatlanárak emelkedtek, a lakosságszám nőtt és mindenki számára vonzó befektetési célponttá vált a XI. kerület.

 

Alpolgármesterek (2002–2006):

• Balázs Gyula

• Görög András

• Lakos Imre

• Veresné Krajcár Izabella †

Képviselők: Dr. Balás Piri László, Dr. Bató András, Dr. Bács Márton, Dr. Mestyanek Ödön, Balázs György, Dr. Bácskay Antal, Bojta László, Both Zoltán, Budai Miklós, Czunyi László †, Dr. Moravszki, Mónika, Farkasné, Dr. Kéri Katalin, Dr. Fazekas Róbert, Dr. Fenyvessy Zoltán, Fischer Gábor, Fodor Vince, Gehér József, Gyorgyevics Miklós, Dr. Hoffmann Tamás, Jankó István, Jellinek János, Kis József, Kopcsay László, Dr. Kupper András, Messel Gáspár, Dr. Perjés, Gábor András, Riedel René, Dr. Schneller, Domonkos, Simon Károly, Szabó Ferenc, Szesztay András, Tasnádi András Csaba, Tóthné Vécsei Éva, Wieszt János,

Alpolgármesterek (2006–2010):

• Dr. Bács Márton

• Fodor Vince

• Lakos Imre

• Veresné Krajcár Izabella †

Képviselők: Dr. Ábrahám Katalin, Dr. Balás Piri László, Balázs György, Balázs Gyula, Budai Miklós, Farkasné Dr. Kéri Katalin, Dr. Fenyvessy Zoltán, Fischer Gábor, Gadácsi Miklós, Görög András, Gyorgyevics Miklós, Hajdu László, Jankó István, Jellinek János, Junghausz Rajmund, Király Nóra, Klausz Csilla, Kristóf József lemondott, helyette: Zsargó Krisztián , Krausz Csaba helyette: Dr. Gógl Álmos Zalán helyette:  Molnár Sándor , Dr. Kupper András , Dr. Mészáros József, lemondott, helyette: Dr. Hoffmann Tamás , Dr. Molnár László , Sass Szilárd , Dr. Schneller Domonkos , Simon Károly , Sölch Gellért , Dr. Surányi Ilona , Szabó András , Szabó Ferenc , Szesztay András , Szőke László , Vécsei Éva , Wieszt János


Hoffmann Tamás 2010–2019

Hálát adok a sorsnak, hogy a kezdetek óta részt vehettem a kerület fejlődéséért folytatott munkában, 1990 óta vagyok képviselő Újbudán. Végigjártam a ranglétra minden fokát, ott voltam fontos döntéseknél, vezethettem közel egy évtizeden át a Polgármesteri Hivatalt. Büszke vagyok arra, hogy ebben az időszakban Újbuda Budapest legvonzóbb kerülete lett, ahol egymást érték a fejlesztések, legyen szó a közlekedési, az egészségügyi, az oktatási infrastruktúra megújításáról, vagy éppen a közösségi terek, parkok, játszóterek építéséről.

Örömmel tölt el, hogy kilenc esztendő alatt sikerült rendbe tenni, helyes pályára állítani az önkormányzat gazdálkodását. Közben 118 beruházással újítottuk meg az iskolákat, óvodákat és bölcsődéket, létrehoztunk 12, az egész országban példaként emlegetett okostantermet, közel 430 új játékot helyeztünk el a játszótereken, és jelentősen sikerült növelnünk az óvodai férőhelyek számát is. Az egészségügyi intézményeink fejlesztésére több milliárd forintot sikerült elkülöníteni, minden orvosi rendelőt felújítottunk a kerületben, korszerűsítettük a Szent Kristóf Szakrendelőt, valamint sikerült a Gyermek-egészségügyi Központ létrehozásához is forrást szerezni. Kiemelten fontos eredménynek tartom, hogy háromszor annyi gyerek sportol rendszeresen, mint a 2000-es években. Az időseknek kínált Újbuda 60+ Programban évente 20 ezren vettek részt, havi közel 300 esemény közül válogathattak. Megújult a Bikás park, új futópálya várja a sportolni vágyókat a gazdagréti Dzsungel játszótéren, Sashegyen, az Érdi utcai iskola melletti játszótéren, emellett megújult a Gabányi Sportcsarnok és a Nyéki Imre Uszoda is, és ott van a Sport11 Sport-, Szabad-idő- és Rendezvényközpont.

Az újbudai kulturális városközpont valóban a kortárs művészet és a minőségi gasztronómia közös erővel létrehozott színtere lett, a Bartók Béla út arculata egységessé és stílusossá vált. Gyakorlatilag nincs olyan pontja Újbudának, ahol ne született volna újjá valami az elmúlt esztendőkben. Szabadtéri sportolási lehetőségek, sétányok, korszerű utcabútorok, ivókutak és játszóeszközök, napozóhelyek, sakk-, illetve kártyaasztalok, illemhelyek, kutyafuttatók épültek.

A hivatalban igyekeztünk tartani a lépést az új kor követelményeivel: Újbuda fejlesztéseinél egyre inkább előtérbe kerültek a fenntarthatósági kérdések, maga a hivatal is átállt a papírmentes, digitális ügyintézésre, amelynek nem titkolt célja volt az is, hogy kényelmesebbé tegyük a procedúrát.

Alpolgármesterek 2010–2014: 

• Dr. Kupper András

• Dr. Molnár László

• Dr. Jelen Tamás

Képviselők: Dr. Ábrahám Katalin, Dr. Bajomi Iván, Bába Szilvia, Kerékgyártó Krisztina helyett 2012.09.21-től., Dr. Bács Márton, Budai Miklós, Csernus László, Endrődi József, Farkas Krisztina, Farkasné dr. Kéri Katalin, Gajárszki Áron, Görög András, Veresné Krajcár Izabella helyett 2014.01.23-tól., Gyorgyevics Miklós, Jankó István, Junghausz Rajmund, Kerékgyártó Krisztina 2012.09.21-ig – lemondott, Király Nóra, Ludányi Attila, Nagyné Antal Anikó, Sass Szilárd, Szabó András Sándor, Dr. Szaniszló Krisztián Gábor, Veresné Krajcár Izabella †, Vécsei Éva, Zsargó Krisztián

Alpolgármesterek 2014–2019:

• Dr. Molnár László

• Király Nóra

Képviselők: 
Barabás Richárd, Dr. Bács Márton, Budai Miklós, Csernus László, Farkas Krisztina, Gajárszki Áron, Görög András, Gyorgyevics Miklós, Dr. Haidar Norbert , Hintsch György, Jankó István, Junghausz Rajmund, Keller Zsolt 2016.10.11-től, Kerékgyártó Gábor, Ludányi Attila, Molnár Gyula 2016.09.22-ig, Nagyné Antal Anikó, Sass Szilárd, Szabó András, Szabó György, Turbók Jánosné, Vécsei Éva, Wendlerné
Dr. Pirigyi Katalin


László Imre 2019–

Egy emberöltő telt el azóta, amióta 1990 októberében megalakultak az önkormányzatok Magyarországon. A tanácsrendszer helyébe közvetlenül választott helyi képviselőkből álló testületek léptek.

Harminc évvel ezelőtt nehéz anyagi helyzetben, mégis szabadon kezdhették intézni ügyeiket a falvak, a kis- és nagyvárosok, a főváros és annak kerületei. Tudták, hogy a legjobb rálátásuk a helyi ügyekre az ott élőknek van. Akkor is voltak viták, éles szócsaták a liberálisok és a konzervatívok, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták között. De tudták, hogy ezek az általuk képviselt emberek érdekében folynak.

Az 1950-ben alakult és kinevezettekre épülő tanácsi rendszert tehát harminc esztendeje felváltotta a már választott képviselők által működtetett önkormányzatiság. Mindez akkor történt, amikor még szovjet csapatok állomásoztak Magyarországon, a Varsói Szerződésnek és a KGST-nek voltunk tagjai.

Most évfordulót ünneplünk, de örömünk nem lehet felhőtlen, hiszen a munkánkat és annak hatékonyságát komoly veszélyek fenyegetik. A központosító törekvések folyamatosan jogköröket és ezzel párhuzamosan anyagi forrásokat vonnak el az önkormányzatoktól. Napjainkban mindezt a koronavírus elleni küzdelem, az ezzel kapcsolatos extra kiadások és állami megvonások súlyosbítják.

Az elmúlt három évtizedben különböző politikai oldalak adták a XI. kerület, mai nevén Újbuda polgármestereit és képviselőit. A viták és nézetkülönbségek ellenére egy dolog mindig közös volt: a képviselők a kerület fejlődését szolgálták, és döntéseik során az itt élők érdekeit tartották szem előtt.

Tisztelet és megbecsülés mindazoknak, akik képviselőként, alpolgármesterként és polgármesterként az elmúlt évtizedekben ennek szellemében tették a dolgukat.

A jelen vezetés egy éve, mindezt elfogadva és szem előtt tartva vette át Újbuda irányítását. Ezért azt várom a jelenlegi képviselőktől is, hogy soha ne feledjék, kiktől kapták a bizalmat és a felhatalmazást. Mi az újbudaiakat, az itt élőket szolgáljuk, erre tettünk esküt. Ennek szellemében kívánok boldog születésnapot a magyar önkormányzatiságnak és eredményes munkát a benne és az érte dolgozóknak.

Alpolgármesterek:

• Bakai-Nagy Zita

• Barabás Richárd

• Orosz Anna

• Hintsch György

Képviselők: Bába Szilvia, Dr. Bács Márton, Bedő Dávid, Budai Miklós, Csernus László, Daám Alexandra, Erhardt Attila, Görög András, Dr. Hoffmann Tamás, Jankó István, Junghausz Rajmund, Keller Zsolt, Kreitler-Sas Máté, Dr. Molnár László, Nagyné Antal Anikó, Németh Gyöngyvér Valéria, Novák Előd, Rádi Károly, Szabó László, Tóth Márton, Varga Gergő