Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

25 éves a Szentimrevárosi Egyesület

Újbuda   |   2016, április 12 - 14:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ebben az évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Szentimrevárosi Egyesület, a kerület legnagyobb civil szervezete.

Április 2-án, hálaadó szentmisét követően került sor a Szentimrevárosi Egyesület (SZIE) évfordulós ünnepségére. Ezen az egyesület korábbi és jelenlegi vezetői, valamint tagsága emlékezett meg az alapítás óta eltelt időszak történetéről, valamint a kerületről szóló irodalmi előadás és fényképkiállítás is lehetőséget adott a visszatekintésre. Az eseményen megjelent Haidar Norbert önkormányzati képviselő és a polgármesteri vezetés képviseletében Szabó László kabinetvezető-helyettes.

Az egyesület létrejötte a rendszerváltozás idejére tehető. Ekkor lehetőség nyílt civil önszerveződési csoportok számára, hogy egyesületi keretek között folytassák tevékenységüket. Így Kállay Emil piarista atya, és számos lelkes kerületi magánszemély kezdeményezésére megalakult a Szentimrevárosi Egyesület, amely azóta is jelentős szerepet játszik a XI. kerület életében.

Az önmeghatározás szerint keresztény értékeket elfogadó polgári egyesület célja, hogy tagsága számára keretet biztosítson a különféle közösségi tevékenységek adta örömteli együttlétnek, az egymásra való odafigyelés pedig erősítse a tagok elköteleződését a közösség önkéntes szolgálatára. Tevékenységük átfogja a korosztályokat, élethelyzeteket. Az egyesület különböző szakosztályaiban lehetőség adódik egy-egy tevékenység közös gyakorlására. Így többek között van Családos szakosztály a kisgyermekeseknek, Zöldkör a környezetvédelemben aktívabbaknak, a Guriga csoport pedig a fogyatékkal élő embereknek nyújt segítséget, szervez programokat. Ezeken túl a kirándulni szeretők, vagy a képzőművészettel foglalkozók is megtalálhatják a számukra örömet adó elfoglaltságukat.

Az egyesület a kerület kulturális életében is jelentős szerepet játszik. Rendszeresek a zenei programok, kiállítások, helytörténeti vetélkedők. A minden évben megrendezésre kerülő Szellemi-lelki hétvégéken (ezt társegyesültetekkel közösen szervezik), mind a helyi, mind a tágabb társadalmat érintő kérdések, konferencia jellegű előadássorozat keretében kerülnek bemutatásra, nagynevű előadók közreműködésével. Jelentős eseménye a sok fiatalt vonzó, őszi SzIE bál is, mely minden évben tartalmas szórakozást nyújt a kikapcsolódni vágyóknak. Részletes tájékoztatás az egyesületről, az elmúlt 25 év történéseiről és a következő időszak programjairól (melyek általában szabadon látogathatók) a www.szie.org.hu weboldalon.

Újbuda