Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

120 nap után újra üléseztek a képviselők

Újbuda   |   2020, július 1 - 11:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hosszú kényszerű kihagyás után június 25-én tartotta meg soron következő ülését Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete. Az egybegyűltek több mint nyolc órán át tanácskoztak, harminchárom nyílt és egy zárt ülésen tárgyalt ügyben döntöttek.

A koronavírus-járvány miatt idén márciustól a veszélyhelyzet feloldásáig, azaz június végéig nem tudott összeülni Újbuda képviselő-testülete. A múlt heti ülésen László Imre polgármester tájékoztatta a testületet, hogy az ebben az időszakban elhunyt 608 kerületi lakos közül 49-en a Covid-19 betegség következtében mentek el. A testület egyperces néma felállással emlékezett Imre Ferencre, az újbudai német kisebbségi önkormányzat képviselőjére, aki szintén a járvány áldozata lett.

Polgármesteri döntések a járvány idején
Az ülés első napirendi pontjaként a polgármester számolt be a veszélyhelyzet alatt végzett munkáról. A rendkívüli jogrend idején a képviselő-testület és a bizottságok nem ülésezhettek, ezért a törvényi kötelezettség értelmében 586 polgármesteri határozat született és 13 rendelet módosult. Az önkormányzat nyolc depópontot hozott létre a lakosság ellátása céljából, a segítségnyújtás megkönnyítése érdekében életre hívott egy call centert. A járványhelyzetben folyamatosan megteremtették az ügyeletet az óvodákban és bölcsődékben, elsősorban azon szülők számára, akik a védekezésben vettek részt. Újbuda önerőből szerzett be csaknem 110 ezer maszkot, a teljes védekezésre pedig mostanáig több mint 133 millió forintot költött a kerület, szintén saját forrásból.
A veszélyhelyzet ideje alatt került sor az Újbuda Parkolásüzemeltető Nonprofit Kft. létrehozására és ügyvezetőjének, Lindmayer Bencének a kinevezésére, valamint a Média 11 Kft. létrehozására és ügyvezetőjének, Molnár Krisztinának a kinevezésére. Mindkét cég vezetője bemutatkozott a testület előtt.
A polgármesteri beszámolóval, a meghozott döntésekkel a képviselő-testület egyetértett.

Átláthatóbb önkormányzat
Az átlátható önkormányzat témájában benyújtott előterjesztést szintén elfogadta a testület. A határozat értelmében Újbuda vezetése az önkormányzati működés nyilvánossága és átláthatósága érdekében felülvizsgálja az önkormányzati rendeleteket, utasításokat, és a szükséges módosításokat a képviselő-testület elé terjeszti. Erre a felülvizsgálatra a Polgármesteri Hivatal szervezeti egységeinek képviselőivel létrejött egy munkacsoport, amelyben mindenki a saját szakterületén áttekinti a határozatban megfogalmazott célok eléréséhez szükséges feladatokat, a szabályozások módosítását. A munkálatok élére Nagy Zoltán közgazdászt, a Transparency International hazai kuratóriumának elnökét nevezte ki átláthatósági biztosnak az önkormányzat.
A testület elfogadta az önkormányzat 2019. évi zárszámadásának pénzügyi beszámolóját. 2019-ben a kerületi büdzsé kiadási főösszege 26 830 488 000 forint, bevételi főösszege pedig 32 967 394 000 forint volt. A 2020. évi költségvetési rendelet módosítását is megtárgyalták a képviselők. A folyamatos feladatellátás érdekében a rendeletbe beépültek a központi költségvetésből kapott támogatások, pótelőirányzatok, az állami támogatások elszámolásából adódó előirányzat-változások. A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet, illetve kormányzati döntések következtében egyes bevételek csökkentésre kerültek a veszélyhelyzeti céltartalékkal szemben. Átvezetésre kerültek a 2019. évi zárszámadásban jóváhagyott költségvetési maradvány tételei, továbbá a polgármesteri hatáskörben és az intézmények saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosítások.

Heves viták a testületben
Több napirendi pontról is heves vitákat folytattak a kerület képviselői, az egyik az Etele úti park elnevezése körül zajlott. Egy korábbi tervezet alapján a Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy ezt a közterületet Nelson Mandeláról nevezze el Újbuda Önkormányzata. Novák Előd, a Mi Hazánk újbudai önkormányzati képviselője korábban és most is tiltakozott ez ellen, szorgalmazta a környéken lakók megkérdezését, és az Etele park nevet javasolta. A testület ezt elvetette, de nem fogadta el a Fővárosi Közgyűlés javaslatát sem, a döntést későbbre halasztották. A testület egyetértett Bába Szilvia előterjesztésével, hogy a kerület alakítson ki Trianon-emlékhelyet; a javaslatot azzal a módosítással fogadták el, hogy az ne emlékhely, hanem történelmi emlékpark legyen.
Parázs vita alakult ki egy másik napirendi pont körül is, miszerint az önkormányzat tiltakozását fejezi ki Magyarország kormányának az önkormányzatok működését ellehetetlenítő intézkedései miatt. Ez ellen a Fidesz-frakció tiltakozott, és módosító javaslattal élt. A jelenlévők leszavazták Csernus László módosítóját, amelyben azt szorgalmazta, hogy a testület köszönetét fejezze ki a kormánynak a járványügyi intézkedései miatt. Elfogadta azonban a képviselő-testület László Imre polgármester javaslatát, amely szerint a testület köszönetét fejezi ki mindazon dolgozóknak és a kerületben élőknek, akik segítettek a járvány elleni védekezésben.

Megalakult az újbudai Zöld Pólus-frakció
A XI. kerületi képviselő-testület két tagja, Bába Szilvia (Jobbik) és Kreitler-Sas Máté (LMP) Zöld Pólus néven új frakciót alapított, amely frakciószövetségre lépett az MSZP–Párbeszéd-frakcióval. A Zöld Pólus frakcióvezetője Bába Szilvia, a frakciószövetség tiszteletbeli elnöke Barabás Richárd alpolgármester lett. A Zöld Pólus szakmai álláspontját Kreitler-Sas Máté, a Környezet- és Klímavédelmi Bizottság elnöke képviseli.