Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

1-es villamos: áram alá kerül az új vezetékrendszer

Újbuda   |   2015, január 19 - 15:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Január 21-től feszültség alá helyezi a BKV az 1-es villamos vonalához kapcsolódó, újonnan létesített alállomásokat és az új villamos hálózatot. A felsővezeték és kábelhálózat érintése az új építésű vonalszakaszon is életveszélyes!

Az 1-es villamosvonal Közvágóhíd-Fehérvári út közötti szakaszán várhatóan január végén kezdődhet a próbaüzem, azaz a járművek az új szakaszon áthaladhatnak. A vonal üzemeltetését a műszaki átadást követően a BKV Zrt. végzi. A társaság tájékoztatja a lakosságot az új alállomások, villamos hálózatok feszültség alá helyezéséről: a létesülő vonalszakaszt két áramátalakító alállomás látja el vontatási energiával.

 áram alá kerül az új vezetékrendszer

A Rákóczi híd pesti hídfőjében létesített „Vágóhíd” áramátalakító és a Budafoki út hídfőjében épített „Lágymányos” áramátalakító az ELMŰ-től középfeszültségen szolgáltatott energiát alakítja át a villamos vontatáshoz szükséges egyenáramú energiává. Ez az energia erősáramú kábelhálózaton keresztül jut el a felsővezeték hálózatba, amelyről a járművek áramszedőin keresztül a vontatómotorok működnek.

A vontatási hálózat feszültség alá helyezése január 21-én történik. A BKV felhívja a lakosság figyelmét, hogy a felsővezeték és kábelhálózat érintése az új építésű vonalszakaszon is életveszélyes.

Az utasforgalom a vizsgálatok, szabályozások, valamint a hidak (Rákóczi híd, Budafoki úti és Nádorkerti úti hidak) próbaterheléses vizsgálatát követően – a hatósági engedélyek birtokában – indulhat meg az új szakaszon.

Újbuda