Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Több, mint futás  

Több száz újbudai fiatalnak rendezett futóversenyt a Bikás Parkban szeptember 16-án az Újbudai Pedagógiai Intézet a Tabáni Spartacus Sport és Környezetvédő Egyesülettel közösen, a XI. kerületi önkormányzat támogatásával. A sportesemény az általános és középiskolás lányok és fiúk tájékozódási képességét és erőnlétét egyszerre állította kihívás elé.

Zene és szöveg a Bartók negyed első fesztiválján  

Olyan sokan szeretik a Bartók Béla út kávézós, báros, galériás szakaszát, hogy megérdemelt már egy fesztivált – ennek jegyében rendezte meg az önkormányzat a Bartók Feszt’-et. Az egész napos eseményen gyerekprogramok, workshopok, kerek­asztal-beszélgetések váltották egymást, a színpadon a Galaxisok, a Random Trip és Dés László zenélt.

Bráda Tibort gyászolja Újbuda  

Életének 81. évében, súlyos betegség után elhunyt Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész, Újbuda Pro Cultura díjjal is kitüntetett alkotója.

A színház agora, fórum, találkozóhely  

Jordán Tamás színész, színházalapító, színházigazgató, számos díjjal jutalmazott művész, a Nemzet Színésze. Nyolcvanadik évében jár, és aktívan dolgozik. Azon az úton halad, amely élete értelme felé viszi: a feladatok tökéletes teljesítéséig, mesélte lapunknak.

A Cseriti házhoz megy az adományokért  

„Kidobás helyett leadás” – ez a jelmondata az önkormányzat által támogatott Cseriti bolthálózat házhoz menő, begyűjtő szolgáltatásának, ami az őszi lomtalanítással indul útjára. Az adománybolt munkatársai elszállítják a feleslegessé vált, de jó állapotú tárgyakat, amelyeket aztán két újbudai üzletükben értékesítenek a piaci ár alatt. A felajánlott holmikkal civil szervezeteket is támogatnak.

Ivartalanítási program Újbudán  

Tájékoztatjuk a kutya- és macskatartókat, hogy ez év őszén Újbudán meghirdetésre kerül a kedvtelésből tartott állatok ivartalanítási programja, mely 2022. december 31. napjáig, vagy a rendelkezésre álló keretösszeg kimerüléséig tart.

Elszabadult árak: újra ünnep lesz a kenyér az asztalon  

Az élelmiszerek rekorddrágulását mindenki érzi a saját bőrén, közülük is a pékáru viszi a prímet: az augusztusi adatok szerint egy év alatt 64,3 százalékkal nőtt a kenyér ára. Egy Bartók Béla úti pékség elárulta, miért válik lassan luxussá legalapvetőbb ételünk.

Sűrű kulturális ősz vár az újbudaiakra  

Szeptemberben egymást érik a kulturális események Újbudán. Az egyik legnagyobb ezek közül a szeptember 17-én a Műegyetem rakparton megrendezendő Bartók Feszt’. – Az ARC plakátkiállításnak idén már harmadik alkalommal ad otthont a Bikás park, és természetesen lesz Eleven Ősz és számos egyéb közösségi kulturális programsorozat is – mondta el lapunknak Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester.

Antiszemitizmus-ellenes darabbal kezdődött a színházi szezon a B32-ben  

Hitler és egy zsidó könyvárus, Herzl beszélget a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán. George Tabori és a Harmadrosta Csoport Mein Kampf (Harcom) című, sötétségbe fúló groteszk komédiáját szeptember 7-én mutatták be a színházi évad nyitányaként. A Kurdi Ferenc által fordított és Szigeti Balázs rendezte darabban Borköles Bence, Jordán Flóra, Kardos Tibor, Tabajdi Anna és Tárkányi Damján játszik. A szereplők az antiszemitizmus kérdéseit feszegetik, illetve arról is beszélgetnek, hogy mitől életveszélyes a szeretet.

Újbuda is beáll az okos városok közé  

Az okos várost – az angol smart city kifejezésből adódóan –, napjainkban egyre nagyobb figyelem övezi egyaránt a gazdasági és technológiai fejlődés szempontjából. Azonban a fogalom sokkal többet jelent a digitális megoldásokat alkalmazó településnél, sokkal inkább a városlakók jóllétére helyezi a hangsúlyt. Újbuda Önkormányzata egy 2019 februári döntését követően részt vesz a digitális technológia elterjedését ösztönző és a fejlesztési irányokat kijelölő munkában.

Pokoli alkonyat a Gellért-hegyen  

A Gellért-hegyen hallgathatta végig a közönség Dante Isteni színjátékának első részét Gyabronka József előadásában. – Dante politikus alkat volt, a mai művészetnek is kötelessége, hogy megmutassa a jelen valóságát – hangsúlyozta lapunknak a színész.

Kelenföldi Városközpont: stopot rendelt el Újbuda  

Zajgátló övezet lehet a Budaörsi Repülőtér környékén, változtatási tilalom a Kelenföldi Városközpontra, az önkormányzat állja az ebédpénz drágulását – ezekről is döntés született a képviselő-testület szeptember 2-i rendkívüli ülésén.

Aszfalt helyett zöldfelület  

Három olyan helyszínen kezdődött meg a kerületben a zöldfelület-rehabilitáció, ahol régi, rossz, funkció nélküli burkolt felületek vannak. Ezeket elbontják, helyükön csak a közlekedési útvonalakat építik ki vízáteresztő burkolattal, a többi részen pedig zöldterületet alakítanak ki vegyes növénykiültetéssel, virágokkal, cserjékkel, néhány paddal. Az első ütemben a Tétényi út–Andor utca sarkán, a Fehérvári út–Mezőkövesd utca sarkához közeli területen, illetve az Albert utca–Csurgói út sarkánál bontják fel az aszfaltot és zöldítik be a tereket. Újbuda Önkormányzata az idei három helyszín után jövőre újabbakkal folytatja a programot.

Megújult a Törcsvár ovi  

Átadták a Törcsvár utcai óvoda régi épületének nyáron felújított belső tereit. A négy csoportszobában kicserélték a burkolatokat, a berendezéseket és a bútorokat. Az óvodában évek óta zajló fejlesztéseknek hála az elmúlt években új épületrésszel, tornateremmel, sószobával és számos új helyiséggel bővült a kerület egyik legszebb ovija.

Elvették a kerületek utolsó eszközét  

Egy friss kormányrendelet az önkormányzatok településképi véleményezési jogát az Országos Építészeti Tervtanács hatáskörébe helyezte át. Az építéshatósági jogkör megvonása után már csak ez a jog maradt az önkormányzatok kezében, amely korlátozott mértékben ugyan, de lehetőséget adott arra, hogy egy település nemet mondjon egy beruházásra. Az új rendelet értelmében a kerületeknek nem maradt beleszólásuk abba, hogy mi épüljön a területükön.

Buborékokra céloz az idei ARC  

Világ buborékjai, egyesüljetek! – ezzel a szlogennel hirdették meg a 22. ARC közérzeti plakátpályázatot, amelyre több mint nyolcszáz alkotó nevezett társadalmi problémákra és világjelenségekre reflektáló művekkel. Az ARC kiállításának harmadik esztendje ad otthont a Bikás park, az idein megjelentek az év olyan témái is, mint az ukrajnai háború, a rezsiemelés, a pedagógusok helyzete vagy az aszály.

Kelenföldön folytatódott a fővárosi köztisztasági akció  

A BKM - Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divízió, valamint a BKV Zrt. és a MÁV munkatársai szeptember 7-én, szerda éjszaka, majd szeptember 8-án, csütörtök reggel kézi és gépi erővel megtisztították az Etele teret, a kelenföldi villamosmegállókat, a környéken lévő buszvégállomásokat, továbbá a vasúti és metróaluljárót.

Bartók-negyed 2030  

A tavaszi fórumokat, megbeszéléseket követően a közelmúltban elkészült a Bartók-negyed fejlesztési és menedzsment akciótervének egyeztetési tervezete.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.