Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Bolgár-magyar közös koncert a Fonóban

Újbuda   |   2015, szeptember 14 - 15:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újra közös koncerten lép fel Borbély Mihály és Teodoszii Spassov. A hazai világ- és jazzélet kiváló szaxofonosa és a bolgár kavalos a Borbély Quartet szeptember 19-én ad koncertet a 20 éves Fonó Budai Zeneházban.

Az együttműködés nem új keletű. Borbély Mihály Balkán Jazz Project elnevezésű formációjával 2011-ben közös koncertet adott a Fonóban a bolgár kavalos virtuózzal, a produkció CD-n is megjelent. - Azokban a napokban a nagyszerű olasz ütőhangszeres, tamburinos Carlo Rizzo is itt volt Budapesten, vele és Spassovval a Müpában léptünk fel a Balkán Jazz Projecttel, emellett a kvartettel készítettünk egy közös félórás anyagot a Fonóban. Utóbbi felvétel sajnos megsemmisült, a számítógép winchestere felmondta a szolgálatot, de a zene olyan jó volt, hogy mindenképpen pótolni akartunk, és ezt mostanra tudtuk megszervezni - mondta Borbély Mihály.

Carlo Rizzo ezúttal nem jön, őt Dés András pótolja. A Borbély Quartetben a zenekarvezető szaxofonon, tárogatón és klarinéton játszik, Lukács Miklós pedig cimbalmon, őket egészíti ki Teodoszij Szpaszov kavaljátéka. - Elővesszük a négy évvel ezelőtt megírt darabokat, és újra rögzítjük őket, ezúttal egy kamarának tekinthető változatban. A dalokban a balkáni zene és tánc erőteljes ritmusai, a Kárpát-medencei dallamok és a dzsesszes melódiák egyaránt benne vannak. Játszunk néhány dzsessz-sztenderdet is balkáni stílusban. A szombati koncert előtt napközben felvesszük stúdióban a számokat, majd az esti koncertet is rögzítjük, még nem tudjuk, melyik kerül rá a lemezre, talán mindkettőt használni fogjuk - fejtette ki Borbély Mihály.
Az 54 éves Teodoszii Spassov a balkáni fúvós hangszer, a nyolclyukú fafurulya, a kaval hagyományainak megőrzéséért és annak megújításáért egyaránt sokat tett. Művészetében - hasonlóan a fúvós Borbély Mihályhoz - a népzene és a dzsessz egyaránt fontos szerepet tölt be. Az elmúlt évtizedekben több mint húsz CD-n játszott, számos filmzenét írt, turnézott Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Ausztráliában, Észak-Amerikában. Dolgozott együtt Ennio Morriconéval, Trilok Gurtuval, Dave Liebmannal, Andy Shepparddal is.
Borbély Mihály elmondta, hogy a Borbély Műhellyel elkészült új dzsesszanyaga, amelyet októberben mutatnak be az Opus Jazz Clubban, és a lemez hamarosan megjelenik a BMC-nél. Vannak koncertjei a Balkán Jazz Projecttel, triójával (Borbély Mihály - tárogató; Lukács Miklós - cimbalom; Csonka Gábor - hegedű), a Vujicsics együttessel, a Binder Quartettel, emellett több más formációban működik közre vendégként. - A tavalyi album után tervezem a magyar könnyűzene történetének klasszikus felvételeit is feldolgozó Hungarian Jazz Rhapsody folytatását. Úgy gondolom, az anyagon helyet fognak kapni olyan dzsessz-sztenderdek is, amelyeket jellegzetes Kárpát-medencei ízzel dolgoznánk fel a Borbély Műhellyel - mondta a zenész.
Az 58 éves Borbély Mihály 2000 óta a Zeneakadémia Jazz tanszékének tanára, eddigi több mint három évtizedes, sikeres pályafutása során számos dzsessz-, folk- és kortárs zenei formációban (például a Sebő együttesben, a Modern Art Orchestrában, a 180-as Csoportban) játszott, alapító tagja a tavaly Kossuth-díjat kapott Vujicsics együttesnek. A Borbély Quartet mellett szeptember 19-én a Fonóban fellép a balkáni muzsikához szintén kötődő Zűrös Banda is. A Cseh Tamás Program által támogatott fiatal formáció a napokban megjelent bemutatkozó albumát mutatja be.

MTI

Fotó: www.fono.hu