Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Szmogriadó riasztási fokozata Budapesten, csütörtöktől forgalomkorlátozás - frissítve

Újbuda   |   2011, november 15 - 15:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szerdán életbe lép a levegőszennyezettség miatt a szmogriadó riasztási fokozata és csütörtök reggel hat órától érvényesek a forgalomkorlátozó intézkedések - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdára virradóan az MTI-vel.

A korlátozó intézkedések nem lépnek életbe akkor, ha a szerdai mérési eredmények alapján nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása. Ez csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki.

A tájékoztatási fokozatban már elrendelt avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmának fenntartása mellett 2011. november 17-én reggel 6 órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén.

A Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, 2011. november 17-én, csütörtökön reggel 6 órától, további intézkedésig.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira.

Tarlós István felkérte a lakosságot, figyeljék a csütörtök reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelentsen. A főpolgármester önkorlátozásra is felszólította a légszennyezőket kérve az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - üzemeltetésének, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának lehetőség szerinti mérséklését.

A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke 2011. november 14-én a főváros öt, 2011. november 15-én az összes, tizenkettő mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket. Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért a jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el, ami visszavonásig érvényes.

A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedései közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagyforgalmú utakat.

Címkék: