Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Szmog: megszüntethető a riasztási fokozat, a tájékoztatási fokozat lép életbe (frissített)

Újbuda   |   2011, november 17 - 12:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tájékoztatás a budapesti levegő szennyezettségről – a pénteki mérési eredmények alapján megszüntethető a riasztási fokozat, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett, ezért szombat reggel 6 órától Budapesten megszűnnek a riasztási fokozat miatt elrendelt forgalomkorlátozó intézkedések.

A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye Budapesten, 2011. november 18-án öt mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), ugyanakkor a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) egyik mérőponton sem lépte túl, továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint a szombati napon nem várható a levegő minőségének romlása. Ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester a riasztási fokozat szombat reggel 6 órai megszüntetése mellett, egyidejűleg elrendeli a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések megszüntethetők, ha a szálló por koncentrációja valamennyi folyamatosan működő automata mérőállomáson, egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbérték számszerű értékét, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati napra vonatkozó tájékoztatása szerint túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő valószínű. Gyenge a szél. Az ún. keveredési réteg vastagsága várhatóan növekszik és a nap folyamán 250-500 m között stabilizálódhat. A légszennyező anyagok koncentrációja napi átlagban az előző napokhoz viszonyítva várhatóan csökken, nagyobb valószínűséggel sehol sem éri el a riasztási küszöbértéket, továbbiakban a légszennyezettség mértékében további kismértékű javulás a valószínűbb.