Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Közös tavaszi nagytakarítás

Újbuda   |   2011, március 7 - 12:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tavaszi nagytakarítás szezonja alatt Újbuda is felfrissül. Hoffmann Tamás polgármester még 2010 novemberében, a Kerület Napján jelentette be, hogy egy nagyszabású tavaszi akciót szervez, melynek célja, hogy az önkormányzat, a civilek, az intézmények és a cégek közösen tisztítsák meg Újbuda köztereit. A Tisztaságot Újbudán! programról kérdeztük a kerület vezetőjét.

Miben lesz más a Tisztaságot Újbudán! Akció a korábbi nagytakarításokhoz képest?

A tavaszi takarítási munkák eddig nem vagy csak részlegesen érintették például Szentimrevárost, Sas-hegyet. Idén kiterjesztjük a kerület belterületi részeire. Nagyon fontosnak tartom, hogy bevonjuk a kerületieket is. Éppen ezért várjuk azoknak a lakóközösségeknek, civil szervezeteknek, egyházaknak, intézményeknek, vállalkozásoknak a jelentkezését, amelyek csatlakoznának hozzánk, részt vennének a munkában 2011. március 21. és április 21. között.

Miért tartja fontosnak bevonni a lakosságot, a civil szférát a programba?

Környezetünk tisztasága jó közérzetet biztosítaz itt élőknek. Ha együttműködünk egy nagyszabású, az otthonunkért való összefogás jelképének is mondható programban, bizonyíthatjuk, hogy Újbuda minden itt lakó számára egyaránt sokat jelent. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ha a szemetelők és a környezetükre igénytelenek látják, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem a szomszédjuk,a lakóközösségük vagy a környéki iskola is kiveszi a részét a kerület megszépítésében, talán legközelebb ők is jobban figyelnek lakóhelyük tisztaságára.

Mit jelent pontosan a Tisztaságot Újbudán!, miből fog állni a program?

Lényeges, hogy ez nem egy lomtalanítási akció, viszont a veszélyes és az elektronikai hulladék leadására lehetőség adunk: Gazdagréten, Őrmezőn, Kelenföldön, Szentimrevárosban és Albertfalván is lesz ingyenes gyűjtőpont. Az önkormányzati képviselők által meghatározott helyekre az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. konténereket helyez majd ki, amelyekben korábban a kertekből összegyűjtött lombot tették, idén a lakóházak előtti közterületen összegyűjtött zöldhulladékot gyűjthetik a polgárok. A kisebb mennyiségű zöldhulladék összeszedésére pedig ingyenesen biztosítunk műanyag zsákokat. Az Újbuda Prizma járdatakarító seprőgépei és nagynyomású járdamosó autója pedig az akció alatt folyamatosan takarítja a lakótelepek járdáit. Most tavasszal csak a lakott területeket érinti a szervezett takarítás, a külső részeket ősszel tisztítjuk meg.

Mi lesz a menete az akciónak? Honnan tájékozódhatnak a kerületiek arról, mely pontokon kapcsolódhatnak be?

Az önkormányzat hirdetőtábláira helyezzük el a plakátokat, valamint az egyéni önkormányzati képviselőktől kaphatnak bővebb információt arról, mikor melyik területen lehet csatlakozni a takarítást koordináló és bonyolító Újbuda Prizma munkatársaihoz.

Hamarosan pedig a www.ujbuda.hu/tisztasagot_ujbudan honlapon is tájékozódhatnak.