Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Környezetvédelmi fórumot tartottak a Fidesz irodában

Újbuda   |   2011, április 29 - 14:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hazánk környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi kérdéseiről, illetve azok összefüggéseiről tartott lakossági fórumot Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. A Simicskó István országgyűlési képviselő meghívására érkezett vendég a kormány tervezett intézkedései között beszámolt a hulladékkezelés és az árvízvédelem fejlesztését célzó elképzelésekről is.

Az államtitkár bevezetőjében kijelentette, egy nemzetgazdaság sem képzelhető el természeti létalapok nélkül, melyek között a minden emberi közösség feltételét jelentő tiszta ivóvíz biztosítása egyre nagyobb kihívást jelent világszerte. Vizeink védelme mellett Illés Zoltán szerint az egyik legfontosabb zöld feladat, hogy csökkenteni tudjuk a keletkező szemét mennyiségét. - Ausztriában, Horvátországban azért nem látni eldobott palackokat, mert mindegyik betétdíjas. Ha itthon a kormány bevezeti mondjuk a 100 forint/ palackos betétdíjat, nem lesz ember, aki eldobja az utcán a pillepalackot. Ha mégis, valakinek megéri majd felszedni - magyarázta az intézkedés előnyeit a képviselő.

Illés Zoltán a kormány tervezett környezetvédelmi lépései között megemlítette, az árvízi-belvízi védekezést állami feladatkörbe kívánják visszaállítani. Az államtitkár szerint az eddig önkormányzati hatáskörben végzett feladatra sosem volt elég pénz, eszköz és munkaerő. - Már most kilencezer közmunkást vontunk be vízügyi munkálatokra, de hosszú távon azt szeretnénk, hogy a dolgozók állandó állományként vegyenek részt az árvízi megelőzésben - tette hozzá. Az előadó többek között arról tájékoztatta a jelenlévőket, a hulladékgazdálkodási és a termékdíj törvény átalakítása jelenleg is zajlik.

A fórumon elhangzott, mivel a szocialista vezetés korábban nem szedte be a termékdíjat a multinacionális cégektől, az állam évente 85-100 milliárd forint bevételtől esett el. A díj behajtásával azonban finanszírozni lehetne a hulladékgazdálkodás unió által elvárt fejlesztését. Az államtitkár szerint a környezetvédelmi előírások betartása feltétlenül szükséges, hiszen azok elmulasztása esetén Magyarországra büntetést szabhatnak ki, és alapvető támogatásoktól eshet el.

T.D. - ÚjbudaTV (2011. 04. 29.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.