Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Tisztelt Választópolgárok!

Budapest Főváros XI. Kerület Helyi Választási Bizottsága 2022. szeptember 18. napjára tűzte ki az önkormányzati képviselők időközi választását a XI. kerület Újbuda Önkormányzata közigazgatási területén kialakított, 5. számú és 14. számú egyéni választókerületekben megüresedett mandátumok betöltésére.

Jelentkezzen számlálóbiztosnak!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022. október 1. és november 28. között Magyarország területén népszámlálást tart.

Lomtalanítás a XI. kerületben

Idén szeptember 21. – október 5. között kerül sor a XI. kerületben a 2022. évi lakossági lomtalanításra.

Ingyenes teszt 60 felettieknek

Lakossági tájékoztató ingyenes ellenanyagszint mérés, valamint ingyenes antigén gyorsteszt elvégzéséről.

Tájékoztatás a tanévkezdő csomagok tartalmáról

Önkormányzati rendelet alapján minden olyan gyermek tanévkezdő csomagot kap, aki a XI. kerületben önkormányzati fenntartású óvodába újonnan iratkozik be, illetve Újbudán működő állami fenntartású iskolában kezdi meg az 1–4. évfolyamot 2022 szeptemberében.

Új díjköteles zónák a kerületben

Rövid összegzés arról, hogyan bővíti Újbuda Önkormányzata a közterületi várakozási övezeteket. Az ütemezés az alábbiak szerint alakul idén:

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

Műemlékek kicsit másképp  

Ha műemlékről van szó, többnyire régi lakóházra, várra, kastélyra, templomra gondolunk, pedig a katonaság, az ipar vagy a közlekedés történetéhez is kapcsolódnak értékes épületek, létesítmények. A XI. kerületben némelyik ilyen műnek már tényleg csak az emléke van meg, ám sokat a mai napig is használnak az itt élők, erre járók.

Vigyázat a fagyizással, bográcsozással!  

A gyerekek kevesebb gyomorsavat termelnek, mint a felnőttek, ezért a fűszeres bográcsos, illetve a nyári melegben gyorsabban romló ételek fogyasztásánál fokozottabban kell ügyelni rájuk. Gyermekorvosi tanácsok nyáron című sorozatunk második része.

A macskák sem bírják a kánikulát  

A cicák kedvelik a meleget, télen előszeretettel pihennek a radiátorokon, a nyári hőség viszont már számukra is kockázatos lehet. A lapunk által megkérdezett állatorvos az oltás és az ivartalanítás fontosságára is felhívta a figyelmet.

Szúnyogcsípéssel terjedhetnek a férgek  

Kutyáknál és macskáknál már egész évben diagnosztizálják a szúnyogcsípés okozta bőr-, illetve szívférgességet. A két különböző betegséget két hasonló fonálféregfaj okozza, a megfertőződést azonban meg lehet és meg is kell előzni.

Ne etessük, inkább itassuk a madarakat!  

Idén a globális felmelegedés már júniusban meghozta a kánikulát és a szárazságot, amit a városlakó állatok is nehezen viselnek. A Magyar Madártani Egyesület (MME) ezért arra buzdít, helyezzünk ki itatókat a házunk, lakásunk környékére. Az állatvédők arra is figyelmeztetnek, állatkínzást követünk el, ha etetjük a hattyúkat, kacsákat és más madarakat.

Újabb fordulat a saroktelek ügyében  

Az önkormányzat annak ellenére is megvalósítaná a civilekkel egyeztetett saroktelek- koncepcióját, hogy a résztulajdonos Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) legfrissebb levele arra enged következtetni, ragaszkodnak a helyiek által elutasított lakásépítéshez is.

Kütyük helyett mozgás és játék  

Úszás, lovaglás, kisautózás, angol nyelvű táncoktatás, kézműves foglalkozások – egyebek közt ilyen programokon vehetnek részt a gyerekek a Sport11 Szabadidőés Rendezvényközpontban a Swimwars Sportklub napközis táborában. Sokan kapnak ehhez támogatást az önkormányzattól.

Nyári járdafelújítások  

Befejeződött a járda felújítása az Olt utcában, így a közlekedés már gyalogosan is biztonságos és gördülékeny az itt élők számára.